ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Параходство "Български морски флот" подписа документ, с който влиза във владение на Варненска корабостроителница 05.12.2002

Днес, 5 декември 2002 г., в Министерство на транспорта и съобщенията беше подписан документът за въвод в собственост, съгласно който Параходство "Български морски флот" (БМФ) влиза във владение на Варненска корабостроителница.

В присъствието на министър Пламен Петров документът бе подписан от г-н Славейко Стайков, председател на Съвета на директорите на БМФ, изпълнителният директор на Параходството - кап. Гено Генов и синдика на Варненска корабостроителница г-жа Анелия Ананиева-Сръндева.

Подписването на документа дава възможност да се оперира с всички активи и пасиви на предприятието, каза министър Петров. Според него съществува достатъчно висок интерес от чужди инвеститори и изрази надежда до два месеца БМФ да намери стратегически инвеститор, за да може корабостроителницата да заработи на "високи обороти".

Параходство "БМФ" подари на министър Петров макет на нов товарен кораб с тонаж 50 000 тона, който се строи във Варненската корабостроителница и се очаква след 6 месеца да бъде пуснат на вода. Корабът ще бъде изцяло съобразен с европейските изисквания
за морска безопасност, коментира министър Петров.

На 2 април 2002 г. Български морски флот спечели на търг активите на обявената във фалит корабостроителница.

От юли 2002 досега, Варненската корабостроителница възобновява дейността си и извършва основен ремонт на 9 български кораба и на 7 чуждестранни съда. В корабостроителницата се работи на денонощен режим с екип от 600 - 800 души. Около 260 са назначените до момента работници с договори от БМФ.

Финансовият резултат от юни до ноември т.г. на Варненска корабостроителница е положителен. Печалбата от ремонтна дейност на корабстроителницата до момента е общо 2 340 000 лева.

Приходът след приспадане на разходите от чуждестранните клиенти е 620 хил. лева. Спестените средства за БМФ и планираните в бюджета разходи за ремонт на тези 9 кораба са в размер 1 720 000 лева.

Очакваната за тази година печалба на дружеството Параходство "Български морски флот" е около 5 млн. лева след приспадане на данъчното им облагане. Това е близо 9 пъти повече от печалбата за миналата година.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени