ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Пламен Петров връчи най-високите отличия на българските изобретатели, които им бяха присъдени на форума "Брюксел Еврика 2002" 13.12.2002

Днес, 13 декември 2002 г. в 11 ч. на официална церемония в Министерството на транспорта и съобщенията, министър Пламен Петров връчи най-високите европейски отличия на българските изобретатели, които им бяха присъдени на най-престижния форум "Брюксел Еврика 2002".

"Брюксел Еврика" е най-голямото международно изложение за иновации, научни изследвания и нови технологии в сферата на авиационната и гражданска сигурност, както и в сферата на телекомуникациите и оптиката.

"Истинско удоволствие е за мен, едва три месеца след лицензирането на Международния учебно-консултативен център по авиационна сигурност да ви връча лично тези толкова сериозни и високи отличия.

Когато пред нас застана въпроса дали да ви подкрепим в смелата и благородна дейност, не съм се колебал и минута, защото повече от всякога, днес България се нуждае от изключителния креативен потенциал на българската научна общност", приветства наградените иноватори министър Петров.

Министър Петров връчи почетен орден на генералния директор на Международния учебно-консултативен център за авиационна сигурност - инж. Георги Стефанов за Командор на Почетния орден на Кралство Белгия. За първи път българи са номинирани с високи правителствени отличия на Кралство Белгия за изключителни заслуги в областта на иновационната и научно-изследователската област.

С ордени за Почетни офицери бяха наградени г-дата Димитър Тодоров, Почетен офицер на Почетен орден на Кралство Белгия и Никодим Казанджиев, Почетен офицер на Почетен орден на Кралство Белгия.

Общо 7 златни и 3 сребърни медали, както и специални награди - почетни дипломи и медали получиха 7-те отличени: инж. Георги Стефанов, Димитър Тодоров, Никодим Казанджиев, Георги Гълъбов, Петър Шумналиев, доц. Петър Динев и Георги Ранчев.

"Много съм развълнуван, защото това е първото признание и то най-високото до момента, което България е получавала.

Искам да благодаря на Министерството на транспорта и съобщенията, на Българското правителство, на Българското посолство в Брюксел за оказаната ни подкрепа и съдействие", каза награденият с най-високо отличие инж. Георги Стефанов.

На 11 септември 2002 г. министър Пламен Петров връчи лиценза на Международния учебно-консултативен център за авиационна сигурност.

"Това е българският отговор срещу световния тероризъм", каза в деня на лицензирането министър Пламен Петров.

Три месеца по-късно станахме свидетели и на първите успехи на родните изобретатели.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени