ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

РАБОТНО ПОСЕЩЕНИЕ НА МИНИСТЪР ПЛАМЕН ПЕТРОВ В КОНФЕДЕРАЦИЯ ШВЕЙЦАРИЯ И ФЕДЕРАЛНА РЕПУБЛИКА ГЕРМАНИЯ 23.01.2003

На 25 и 26 януари 2003 г., в град Давос, Швейцария, министър Пламен Петров ще участва в среща за обсъждане възможностите за насърчаване развитието на информационните технологии във възникващите пазари". Министър Петров е на посещение в Швейцария по покана на краля на Хашемитско Кралство Йордания, Н.В. Абдула Втори.

Целта на срещата е да се обсъди създаването на инициатива "Информационни технологии във възникващите пазари". България е поканена да бъде съучредител на тази инициатива.

Учредителите ще дискутират и подпишат декларация, която отразява принципите на инициативата.

В периода 27-29 януари 2003 г. министър Пламен Петров ще посети Федерална република Германия по покана на Германската железопътна асоциация за участие в конференцията "Железопътна индустрия в Югоизточна Европа 2003".

В рамките на своето посещение министър Петров ще проведе срещи с федералния министър на транспорта, строителството и жилищната политика на Германия, г-н Манфред Щолпе, както и с федералния заместник-министър на икономиката и председател от немска страна на смесения комитет за коопериране България-Германия, г-н Аксел Герлах.

По време на своята визита министър Петров ще посети Федералните провинции Баден Вюртемберг, Хесен и Берлин. Ще проведе редица срещи с представители на правителствата на Федералните провинции, по важните от които с: г-н Валтер Дьоринг - заместник министър-председател и министър на икономиката на Федерална провинция Баден Вюртемберг и държавния секретар, д-р Хорст Меерлендер; д-р Кристоф Палмер - министър по европейските въпроси на Федерална провинция Баден Вюртемберг (Щутгарт) и др.

На 27 януари 2003 г. министър Петров ще се срещне с проф. Нусбаумер, председател на бизнес консултативния съвет на Пакта за стабилност в Югоизточна Европа с цел обсъждане на възможности за финансиране на приоритетните български инфраструктурни проекти, включени в инициативата.

По време на работното посещение са предвидени срещи с Председателя на Управителния съвет на Deutsche Bahn, г-н Хартмут Медорн, с представители на Германското дружество за техническо сътрудничество (GTZ), с представители на германски корабостроителници и водещи концерни и фирми в областта на транспорта.

По-важните теми, по които ще се водят разговорите по време на посещението на министър Петров във Федерална република Германия и които са от особен интерес за българската страна, са свързани с:

  • Създаване на съвместно дружество между Германските железници и "БДЖ" ЕАД с цел предоставяне на висококачествени услуги по направлението Германия-България-Турция.
  • Възстановяване на международната пътническа линия Истанбул-София-Белград-Виена/Любляна-Мюнхен, за което е постигнато принципно съгласие между България, Турция и Югославия.
  • Въвеждане на модерни системи за резервации на места, продажба на билети и информация на пътниците в областта на железопътния транспорт, с цел повишаване на конкурентноспособността на железопътния транспорт спрямо автомобилния транспорт.
  • Безвъзмездно предоставяне от германска страна на мобилно компютърно оборудване за осъществяване на граничен и митнически контрол на пътническите влакове по време на тяхното движение, свързано с реализиране на съвместния проект за съкращаване на времето за престои на железопътните гранични преходи в Югоизточна Европа.
  • Възможности за участие на германски фирми в търгове за реконструкцията и модернизацията на железопътната инфраструктура; за изпълнение на големи инфраструктурни проекти като Дунав мост 2, модернизацията на железопътната линия Пловдив-Свиленград, модернизация на осигурителната и телекомуникационната техника по железопътната линия София - Дупница - Кулата; подобряване на инфраструктурата на пристанище Лом.
  • Възможности за отдаване на концесия на летища, дунавски и черноморски пристанища.
  • Създаване на по-благоприятни предпоставки за участие на български и германски фирми при осъществяването на корабоплаването по вътрешните водни пътища.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени