ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Коментари на Европейската комисия по проект на Закон за далекосъобщенията 24.01.2003

През септември 2002 г. министър Петров се срещна с г-н Сатола, старши съветник на Световната банка, който даде висока оценка за така разписаните законови текстове и отбеляза, че България е лидер в региона по отношение въвеждането на европейското законодателство.

Г-н Дейвид Сатола не спести ласкавите отзиви за повсеместните реформи в съобщителния и транспортния сектор.

По повод появилите се в пресата твърдения, че Европейската комисия е изпратила доклад с остри критики по Проекта за Закон за далекосъобщенията, правим следните уточнения:

Генерална дирекция "Информационно общество" към Европейската комисия е изпратила писмо с коментари по Проекта на Закон за далекосъобщенията до Мисията на Република България в Брюксел. Мисията препраща писмото до Министерство на транспорта и съобщенията.

В коментарите на Европейската комисия се отбелязва, че Проектът на Закон за далекосъобщенията може да се разглежда като стъпка напред от въвеждането на достиженията на правото на Европейския съюз от 2000 година. Отправят се забележки, като например препоръка да се прецизира ролята на държавните институции в проекта на закона, да се определи ролята на Комисията за регулиране на съобщенията при решаване на спорове между операторите. МТС счита, че при въвеждане на тези уточнения е необходимо те да се съобразят и с националното законодателство

Правят се уточнения свързани с прилагането на европейските директиви по отношение на облекчаване на лицензионните режими, за което в проекта на закон е предвидено намаление на лицензионните категории от три на две.

Останалите коментари се отнасят предимно до редакционни подобрения, които не противоречат на внесения проект на закона за приемане от Народното събрание.

На 23 януари 2003, проектът на Закон за далекосъобщенията бе разгледан и от Консултативния съвет по законодателство към Народното събрание, който прие проекта на Закона като направи съответни препоръки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени