ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Германия ни похвали за бързите действия по създаването на новия авиопревозвач 29.01.2003

Днес, 29 януари 2003 г. в третият ден от посещението си във Федерална република Германия, министърът на транспорта и съобщенията Пламен Петров бе приет с официални почести от г-н Манфред Щолпе, федерален министър на транспорта, строителството и жилищната политика на Германия.

Г-н Щолпе, който е голям почитател на България изрази възхищението си и поздрави министър Петров за професионализма и изключителната оперативност по създаването на новата национална авиокомпания. Немският министър на транспорта отбеляза, че са необходими много кураж и смелост, за да се извърши толкова сериозна работа в такива кратки срокове.

На срещата бяха обсъдени въпроси от взаимен интерес по всички видове транспорт. Беше дискутирана възможността за създаване на смесено дружество между БДЖ и Дойче Бан /Deutsche Bahn/. Немската страна би могла да подпомогне българската железница с изправни, но излезли от употреба локомотиви. Германия ще подпомогне страната ни в изграждането на система за управление на железопътния транспорт. Повдигнат беше и въпроса за възстановяване на международната пътническа линия София-Мюнхен.

Министър Щолпе изрази готовност мобилното оборудване за граничните контролно-пропускателни пунктове, с което Германия подпомага Чехия до приемането й в Европейския съюз да бъде предоставено на страната ни след встъпването на Чехия в Алианса.

Обсъдена беше възможността за възстановяване на дейността на Смесения комитет по воден транспорт, който е преустановил дейността си през 1952 г.

В 10:30 ч. министър Пламен Петров даде пресконференция за българските и германските медии.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени