ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Информация за Второто заседание на Междуправителствената българско-грузинска комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество 17.12.2002

На 17 декември 2002 г. с подписване на протокол приключи второто заседание на Междуправителствената българско-грузинска комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество.

В рамките на сесията се състояха политически консултации между министерствата на външните работи на България и Грузия и беше направен преглед на състоянието на действащата и перспективите за разширяване на двустранната договорно-правна база.
Страните констатираха наличието на потенциал и заявиха своята амбиция за увеличаване на стокообмена. С цел активизиране на двустранните търговско-икономически връзки беше постигната договореност за организиране на дни на българския бизнес в Грузия и дни на грузинския бизнес в България.

Прието беше решение за създаване на Постоянна работна група по транспорт и съобщения към Междуправителствената комисия и учредяване на Смесена комисия по автомобилен транспорт с оглед оперативното решаване на откритите въпроси и недопускане на натрупване на проблеми, препятстващи транспортното обслужване на взаимната търговия и транзита на стоки.

В резултат на проведените експертни преговори бяха изгладени различията между българската и грузинската страна по някои текстове от проекта на спогодба между България, Грузия и Армения за мултимодални превози на товари и спогодбата беше окончателно съгласувана.

Постигната беше договореност за сключване на двустранна междуправителствена спогодба за сътрудничество в областта на пощите и далекосъобщенията, както и на споразумения между българските и грузинските пощенски и телекомуникационни оператори.

Обсъдени бяха възможностите за сътрудничество в областта на малките и средните предприятия, експортното застраховане, туризма и др.

Грузинската страна отправи покана към българската страна за провеждане на следващата сесия на Междуправителствената българско-грузинска комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество в Тбилиси през 2003 г.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени