ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Кражби на скрап от вагони на "БДЖ" ЕАД 05.08.2002

По повод установените липси на скрап от превозваните за "Стомана Индъстри" АД - гр. Перник вагони със скрап от началото на годината, както и за взетите мерки за прекратяване на кражбите, а именно:

Съгласно сключеният между "БДЖ" ЕАД и "Стомана Индъстри" АД - гр. Перник договор за превоз "БДЖ" ЕАД се задължава да превози до 380 хил. тона скрап за сметка на "Стомана Индъстри" АД - гр. Перник от различни отправни гари в цялата страна. Въпросите за измерване на количеството на превозеният товар са уредени в Наредба № 44 за превоз на товари железопътен транспорт (д.в. бр. 92 от 26.10.2001 година) и се извършва както следва:

1. В отправната гара вагона се мери на везна на железниците или на изпращача ако има узаконена такава;
2. товара се маркира (напръсква) с варов разтвор или друг траен разтвор;
3. при нарушена маркировка в получаващата гара се извършва измерване на вагона и се съставя констативен протокол;
4. клиента рекламира пред превозвача за липсващото количество, което се изплаща от превозвача.

От началото на годината са констатирани липси от 6 вагона, за които са съставени съответните констативни протоколи. Липсите от тези вагони са за 44.3 тона метален скрап. Липсата е настъпила поради кражба от вагоните от представителите на ромския квартал Рудничар, преди гара Перник- разпределителна.

За да се избегнат кражбите е създадена нова организация на движението на влаковете. За тези проблеми е уведомена и транспортна полиция, както и е организирано наблюдение и съпровождане на влаковете преминаващи през рисковите зони.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени