ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Лойола де Паласио даде висока оценка на постигнатите резултати и напредъка в сектора транспорт 07.11.2002

По време на двудневното си посещение в Брюксел (5-6 ноември 2002 г.), министър Пламен Петров се срещна със заместник-председателя на Европейската комисия г-жа Лойола де Паласио, която отговаря за секторите "Транспорт" и "Енергетика" и за взаимодействието на ЕК с Европейския парламент.

Министър Пламен Петров представи редица актуални въпроси на развитието на транспортния сектор и осъществения от България напредък в подготовката за приключване на преговорите по Глава "Транспортна политика" за присъединяване на страната ни към Европейския съюз. В дискусията с г-жа де Паласио участва и ръководителят на мисията на България към Европейските общности Посланик Станислав Даскалов.

По отношение хода на преговорите по Глава "Транспортна политика" г-жа Лойола де Паласио даде висока оценка за постигнатите до момента от България добри резултати и напредъка във всички области на сектора транспорт.

Беше обсъдено актуалното развитие на позициите на страните в преговорите, положителните резултати от предприетите от нас мерки в областта на морския транспорт и нормативната база за неговото развитие. Тема на дискусия беше и актуалното състояние в сектора на въздушния транспорт. Двете страни обсъдиха работата по изграждането на общоевропейските транспортни коридори на територията на страната ни. По време на срещата беше разисквано и финансовото съдействие от страна на Европейския съюз, както и други проблеми от общ интерес в транспортния отрасъл за България и Алианса.

Проблемите на транспортния сектор в дългосрочен план като изграждането на трансевропейските транспортни мрежи в следващия 15-20 годишен период също бяха обсъдени на срещата.

По време на преговорите беше дискутирана и политиката на Европейския съюз за развитие в сектора, както и въпроси, касаещи конкретно България, предвид перспективата за присъединяване в ЕС.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени