ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Европейският комитет по пощенско регулиране избра България за редовното си съвещание 20.11.2002

На 21 и 22.11.2002 г. в зала "Европа" на хотел "Принцес" в София ще се проведе 27-то редовно пленарно съвещание на Европейския комитет по пощенско регулиране (CERP), в който членуват представители на пощенските регулаторни власти на 44 страни-членки на Европейската конференция на пощенските и далекосъобщителни администрации (CEPT). Задачите на CERP обхващат проучването на регламентаторните въпроси в пощенския сектор, отчитайки извършващите се промени в сектора; поддържането на контакти с организации и асоциации, имащи отношение към пощенското регулиране; сближаването на позициите на всички страни-членки на СЕРТ и Европейската комисия по тези въпроси и формулирането на предложения и препоръки, произтичащи от дейностите на Комитета.

През 2001 г., на пленарното съвещание в Малта, беше учреден специален комитет "Пред-присъединяване", обхващащ страни-кандидатки за членство в ЕС. Поредният форум на този комитет ще се проведе, по традиция, преди пленарното съвещание, на 20.11.2002 г.

Организирането на тази среща, от страна на Министерството на транспорта и съобщенията, със съдействието на Комисията за регулиране на съобщенията, дава възможност на България да изрази още веднъж стремежа си, заедно с останалите страни от Централна и Източна Европа, да извърви пътя до членството в ЕС.

Българската пощенска администрация направи решителна крачка в посока на присъединяване към ЕС с приемането на нов Закон за пощенските услуги (ЗПУ), действащ от 01.08.2000 г. и актуализиран три пъти, следвайки промените в националното законодателство. Законът е хармонизиран с Директива 97/67 на ЕС и обхваща както универсалната пощенска услуга като пакет от услуги, така и неуниверсалните пощенски услуги. Либерализирането на пощенския пазар, постановено от Закона, се осъществява съобразно единните принципи и механизми, предвидени в Директивата. Всичко това допринесе за затварянето на Глава 19 "Телекомуникации и информационни технологии" и успешното приключване на преговорите с ЕК.

Участието на българската пощенска администрация в работата на CERP е изключително ценно, предвид предизвикателствата на новите икономически и социални реалности в световен и в частност - в европейски мащаб, произтичащи от процесите на дерегламентация, глобализация, либерализация и поява на нови форми на комуникация.

За никого не е тайна, че институцията поща е една от най-старите в света, която има своите традиции и исторически опит, но пощенският сектор в бъдеще носи обещание за успех само на тези пощенски администрации, които са готови да водят динамична и съзидателна политика.
Предстоящото съвещание на CERP ще бъде още една крачка за преодоляването на съществуващите различия в пощенския сектор на отделните държави, за подобряване на регионалното сътрудничество и за ускоряване на процеса на присъединяването ни към ЕС.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени