ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Подписан е договорът по проекта на PHARE за изграждане на система за управление на корабния трафик и информационно обслужване на корабоплаването (VTMIS) 29.11.2002

На 29 ноември 2002 г. от 11 ч. в Министерството на транспорта и съобщенията беше подписан договор по проекта на PHARE за изграждане на система за управление и информационно обслужване на корабоплаването. (Vessel Traffic Management and Information System - VTMIS).
Договорът беше подписан днес от фирмата победител в търга ТРАНЗАС (TRANSAS, UK), Великобритания е на стойност 3 276 073 евро. Съгласно процедурата на програма Фар, Възложителят, Централното звено за финасиране и договаряне, Министерство на финансите, организира и проведе търга, който беше обявен на 24.07.2002.

След одобряване на избора на Оценителната комисия ЦЗФД подписа договора на 15.11.2002.

Договорът беше одобрен за финансиране от Ръководителя на Делегацията на Европейската комисия в България, Н. Пр. Посланик Димитрис Куркулас, вчера, 28.11.2002.

Бенефициент на проекта е Изпълнителна агенция Морска Администрация, която ще следи техническото изпълнение на договора.

Договорът беше подписан от:

  • Г-н Свен Расмусен (Sven Egelund Rasmussen), директор Продажби и маркетинг на Transas и директор на Борда на директорите на фирмата - изпълнител.
  • Г-жа Люсиена Костова, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация".

Едно от условията за подобряване и усъвършенстване на транспортната система на България е осъществяването на проекта VTMIS - Система за управление на корабния трафик и информационно обслужване на корабоплаването.

Непосредствените цели на проекта са изграждане на необходимата инфраструктура като интегриран инструмент за изпълняване на изискванията за безопасност на море, опазване на човешкия живот, опазване на околната среда, икономическо развитие, създаване на техническа база и институционални възможности за поддържане на системата, използване и експлоатация на VTMIS в оптималните й параметри.

Системата ще се състои от:

  • Комуникационна структура - УКВ комуникационни системи за радио връзки, които ще бъдат част от Световната морска система за бедствие и безопасност;
  • Това ще се използва за помощ при търсене и спасяване на бедстващи хора, кораби и лодки;
  • Радиолокационни средства за наблюдение и контрол;
  • Автоматична система за опознаване и определяне параметрите на движение на корабите;
  • Система за наблюдение - осигуряваща функциите по опазване на морската среда от замърсяване;
  • Информационна система за обработка на постъпващата информация и споделянето и с всички заинтересовани ведомства и организации;
  • Системата ще бъде изградена според най-новите и съвременни изисквания в областта на информационните технологии.

На подписването на договора с доставчика на оборудване по проект VTMIS присъстваха г-н Свен Расмусен, Transas UK, г-жа Валентина Гайдарова - Министерство на финансите, г-н Владимир Вълчев - директор на Централно звено за финансиране и договаряне, Министерство на финансите, г-жа Люсиена Костова - изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация", г-н Васил Димитров - ръководител на проект VTMIS, г-н Петър Иванов - главен инспектор в ИА "Морска администрация", г-н Стефан Димитров - експерт по проект VTMIS,

г-жа Недялка Бонева - техн. сътрудник по проект VTMIS, г-жа Буряна Конаклиева - главен експерт, ИА "Морска администрация", г-н Калоян Панчелиев - гл. специалист "Връзки с обществеността", ИА "Морска администрация".


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени