ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Трето заседание на Смесения българо-румънски комитет за координиране на действията по проектиране и изграждане на новия мост на р. Дунав при Видин - Калафат 17.05.2002

На 16-и май 2002 г. във Видин се проведе третото заседание на Смесения българо-румънски комитет за координиране на действията по проектиране и изграждане на новия мост на р. Дунав при Видин - Калафат. Заседанието протече под съвместното председателство на г-н Димитър Зоев, директор на дирекция "Транспортна политика, инфраструктура и строителство" в Министерството на транспорта и съобщенията на Република България, и г-жа Илеана Туреану, държавен секретар в Министерството на благоустройството, транспорта и жилищната политика на Румъния.

Смесеният комитет прие информация за хода на изпълнение на проекта от двете страни и одобри протоколите от заседанията на смесените работни групи, състояли се в периода между 22-и ноември 2001 г. и 16-и май 2002 г. Смесеният комитет препоръча да се координира с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и се ускори възлагането на проучване за анализ и оценка на регионалното икономическо въздействие на проекта върху съседните региони на България, Румъния и Югославия.

Смесеният комитет обсъди и прие решения по процедурите за окончателния доклад за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), по мерките за опростяване на граничния контрол и улесняване достъпа на упълномощени лица до обекта и по съвместната работа на експертите от двете страни в оценителните комисии.

В подписания протокол двете страни се споразумяха да започнат своевременно консултации за изясняване на правителствено равнище на концепцията за създаване на съвместен орган за управление и експлоатация на моста. Двете страни се съгласиха също в най-скоро време да се проведе съвместно заседание на работните групи по експолатация на пътната и жп инфраструктура и по финансовите въпроси с цел да се обсъдят резултатите от всички анализи и проучвания, извършени от България и Румъния, и се съгласуват позициите на двете страни по техническите и финансовите аспекти на проектите за моста, прилежащата и подходната инфраструктура, териториално устройствените планове и плановете за регионално развитие. Смесеният комитет беше информиран и за намеренията за използване на новия мост за изграждане на нова оптична кабелна връзка. Становището на Смесения комитет по този въпрос е финансовите аспекти на предложението да се разгледат, след като бъдат предоставени специфичните изисквания към инфраструктурата на моста, като всякакви промени в заданието на моста следва да се съгласуват с Европейската комисия (ЕК) и Международните финансови институции (МФИ), ангажирани с проекта.

Двете страни препотвърдиха пълния си и твърд ангажимент за осъществяването на проекта и решиха да засилят настойчивостта си за изпълнението му съгласно графика. Беше решено следващото заседание на Смесения комитет да се проведе през октомври 2002 година.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени