ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Хеликоптер на германските военно въздушни сили, изпълняващ полет за нуждите на KFOR нарушава дипломатическото си разрешение и правилата за полети във въздушното пространство на РБългария 19.04.2002

В 11.55 часа на 18 април 2002 г. хеликоптер (тип UH-1D) на германските военно въздушни сили с полетен номер "JOKER 77", изпълнявайки полет за нуждите на KFOR от летище Тимишоара до летище Тепличане, Косово, с междинно кацане на летище София, в нарушение на издаденото му дипломатическо разрешение и на правилата за полети във въздушното пространство на Република България пресича държавната граница в района на Козлодуй по посока на Враца и София.

Въздухоплавателното средство навлиза в забранената за полети зона над АЕЦ Козлодуй и прелита на около 2 км източно от електроцентралата на височина от 600 метра над земната повърхност.

Съгласно информацията получена от румънските органи за управление на въдушното движение хеликоптерът е трябвало да лети по маршрут: Тимишоара - Лом - Враца - София. Органите за управление на въздушното движение на ДП "РВД" не са могли да предотвратят навлизането на хеликоптера в забранената за полети зона над АЕЦ Козлодуй поради липсата на радарна информация (полетът се провежда на 600 метра над терена и поради това не може да бъде засечен от радарите на ДП "РВД"), липсата на радиовръзка с пилота до прелитане на Козлодуй и получената невярна информация за маршрута на полета.

Дежурният ръководител на полети от "СОФИЯ КОНТРОЛ" установява радиовръзка с пилота на хеликоптера, когато последният се намира на 18 километра южно от граничната контролно-навигационна точка "OSTOV", т.е когато въздухоплавателното средство вече е напуснало забранената за полети зона над АЕЦ.

Хеликоптерът изпълнява нормално кацане на летище София в 11.39 часа.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени