ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Делегация на Европейската Комисия в България 14.03.2002

Бих искал да Ви уведомя, че на 17 декември 2001 г. Съветът прие нова Наредба за предприсъединителната финансова помощ за Турция.

Новата Наредба влезе в сила в началото на януари 2002 г. и е насочена към уеднаквяване финансовата помощ за Турция и условията, прилагани спрямо другите страни кандидатки.

Що се отнася до участието в търгове и договори (Чл. 7 и Чл.12), новата Наредба предвижда физическите и юридическите лица от страните членки, Турция и всички страни кандидатки да имат възможността да участват в търгове и договори съгласно новата програма.

Освен това, Наредбата променя установените принципи за приемливост в други наредби, свързани с финансовата помощ, отпускана от ЕС на "трети" страни и страни "кандидатки". В частност:

- Физически и юридически лица от Кипър, Малта и Турция сега могат да участват в търгове и договори по ФАР, ИСПА и САПАРД на равни начала с физическите и юридически лица от страните членки и страните, получаващи финансова помощ.

- Физически и юридически лица със седалище в някоя от страните кандидатки сега могат да участват в търгове и договори в рамките на предприсъединителната стратегия за Кипър и Малта на равни начала с физическите и юридически лица от страните членки и страните, получаващи финансова помощ.

За да бъдат реализирани гореспоменатите положения е важно всички заинтересовани страни по договорите да бъдат надлежно информирани, а също и обществеността да получи възможно най-пълна информация.

Затова бих искал да Ви помоля да наредите на Вашите служби да уведомят в кратък срок всички договарящи органи и икономически субекти в България, а също така да имате предвид, че тези нови принципи за приемливост трябва да се прилагат за всички тръжни процедури от началото на 2002 г.

Искрено Ваш,
Димитрис Куркулас


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени