ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Четвърти редовен семинар за внедряването и използването на бордовите системи за избягване на сблъсък (ACAS) 28.03.2002

На 26 и 27 март 2002 г. в резиденция "Бояна", София беше проведен четвъртият редовен семинар за внедряването и използването на бордовите системи за избягване на сблъсък (ACAS).

Семинарът беше организиран от Европейската организация за безопасност на въздухоплаването - ЕВРОКОНТРОЛ, а домакин на проявата беше ДП "Ръководство на въздушното движение" към Министерство на транспорта и съобщенията. В двудневната работа на семинара участваха експерти от Франция, Полша, ЕВРОКОНТРОЛ, Великобритания, Германия, Норвегия, Македония, Холандия, ГД "ГВА ", ДП "РВД", български авиакомпании.

Форумът беше открит от г-н Петър Младенов, главен директор на ГД "Главна въздухоплавателна администрация", който подчерта важността на разглежданата тема за всички участници във въздушното движение и пожела ползотворна работа на семинара. Представени бяха мнения и презентации от водещи специалисти и бяха проведени дискусии за бъдещето на системите ACAS, взаимодействието между ACAS и RVSM (намалени минимуми за вертикална сепарация).

В заключение беше отбелязано, че системите ACAS значително подобряват безопасността на полетите, което е една от главните цели на въздухоплаването. Бяха отправени и редица препоръки за по-нататъшното развитие и прилагане на системите в пет основни области за усъвършенстване и действие, а именно - в областта на обучението и разясняване предимствата от прилагането на АCAS на пилотите и ръководителите на полети, връзката между ACAS и намалените минимуми за вертикална сепарация, хармонизирането на техническата екипировка и оборудването и на транспортните въздухоплавателни средства с такива системи.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени