ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

От днес влиза в сила първият концесионен договор на пристанищен терминал 23.02.2006
Голям размер

От днес влиза в сила първият концесионен договор на пристанищен терминал Силистра, след като беше изпълнено и последното изискване от условията, предвидени в договора. Той беше подписан на 3 февруари 2006 г. от министъра на транспорта Петър Мутафчиев и изпълнителният директор на „Минерал ин” ЕАД Любомир Евстатиев.

Фериботният терминал Силистра е териториално обособена зона от Пристанище за обществен транспорт с национално значение Русе – обект – публична държавна собственост, част от който ще бъде изграден от и със средства на концесионера.

Това е първата концесия в България, която се осъществява на принципа построй, оперирай и предай.

Предназначението на терминала е за обработка на ро-ро товари – сухопътни превозни средства, поща и пътници. Пристанищната територия е с площ 65 189 кв. м.

Концедентът и концесионерът ще изградят, в съответствие с Решение № 632 на Министерския съвет от 2005 г. (Обн. ДВ, бр. 58 от 2005 г.) и с одобрени проекти, следните обекти:

  • от концедента – обект, представляващ зона за извършване на граничен контрол (ГКПП), състоящ се от сгради, инфраструктура, пътна връзка с републиканската пътна мрежа и принадлежности. Изграждането на ГКПП е подкрепено от Програмата ФАР – Трансгранично сътрудничество BG 0107.01;
  •  от концесионера – обект, представляващ зона на фериботно гнездо, състояща се от хидротехническо съоръжение, сгради, инфраструктура и принадлежности.

В обекта на концесията не са включени сградите и съоръженията, необходими за осъществяване дейностите на органите за граничен контрол, общата техническа инфраструктура на пристанищния терминал и пътната връзка с републиканската пътна мрежа.

Срок на концесията – 35 години.

„Минерал ин” ЕАД, София е дружество, регистрирано с Решение от 29.09.2004 г. на Софийския градски съд, капиталът на дружеството е 500 000 лева, а Едноличен собственик на капитала на дружеството е „Каолин” АД, Русе.

Припомняме ви, че на 23 юни 2005 г Министерският съвет взе решение за предоставянето на концесия на Фериботен терминал Силистра. Конкурсната процедурата за определянето на концесионер на пристанищния терминал стартира на 2 август 2005 г.

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 95 34
e-mail: vdeianova@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени