ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Балансиране на превозите по видове транспорт в Европа 01.06.2001

Съветът на министрите на Европейската конференция на министрите на транспорта (ЕКМТ) проведе своята 85-та сесия на 29-30 май 2001 г. в Лисабон, Португалската република.

     Сесията бе председателствана от г-н Феро Родригеш, португалският министър на благоустройството, транспорта, жилищното устройство и телекомуникациите и настоящ председател на Конференцията. В Лисабонската сесия взеха участие над 30 министри на транспорта от Европа, както и министрите на транспорта на САЩ и Канада и Европейският комисар за транспорта. Република България бе представлявана от министър Антони Славински.

     Министрите обсъдиха провежданата транспортна политика в страните от Централна и Източна Европа в десетгодишния им процес на интеграция в ЕКМТ и по-специално използването на разпоредби, такси и развитие на инфраструктурата, с оглед балансиране на превозите по видове транспорт.

     Продължителни дебати бяха проведени в областта на автомобилния транспорт. Отбелязан бе постигнатия прогрес при хармонизиране на условията за конкуренция. В областта на социалната политика министрите препоръчаха да бъде изградена система за взаимно съдействие между страните-членки на ЕКМТ при изпълнение на Европейската спогодба за работното време на екипажите (AETR).

     Министрите взеха редица решения, свързани с развитието на многостранната квота от ЕКМТ (СЕМТ) разрешителни, които ще влязат в сила от 1 януари 2002 г. От тях по-важни са:

  • съотношение за обмен и бонус за "ЕВРО 3 сигурни" автомобили;
  • приемане на новото Ръководство за използване на квотата от ЕКМТ разрешителни.

     Препоръчано бе също да бъде направена преоценка на съществуващата система за разпределение на квотата на базата икономически показатели във връзка с новото икономическо развитие на Европа.

     На закрито заседание министрите избраха нов генерален секретар на ЕКМТ, г-н Джак Шорт, който до сега изпълняваше в организацията длъжността заместник-генерален секретар.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени