ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Система за управление на корабоплаването 03.05.2001

Система за управление и информационно обслужване на корабоплаването VTS стартира на 2 май т.г. в пристанище Варна. Това е първият етап - пилотен проект, финансиран от Кралство Холандия по предприсъединителната програма PSO и от Министерството на транспорта и съобщенията. Консорциум от Холандски консултантски фирми съвместно с Морската администрация са извършили необходимите предпроектни изследвания и системното проектиране, а техническата реализация е осъществена от Холандския институт по трафик технологии и варненския производител на радари - "Черно море" АД.

     Повишаването на безопасността на корабоплаването, спасяването и опазването на човешкия живот на море, предотвратяването на екологични катастрофи, ефективното използване на пристанищата и развитието на комплексните транспортни коридори са приоритети в стратегията на правителството за развитието на страната ни, каза при официалното откриване на българо-холандския пилотен проект министърът на транспорта и съобщенията Антони Славински. Той подчерта, че проектът е резултат на европейската интеграция, чрез осъществяването му на практика бяха изпитани принципите на европейското сътрудничество. Това не е само едно техническо съоръжение, а начало на изграждане на сложна организационно-техническа структура, свързана с безопасността на корабоплаването, подчерта министър Славински и посочи, че програмата на Министерството на транспорта и съобщенията предвижда до 2008 г. организацията на корабоплаването да отговаря напълно на европейските стандарти.

     Пуснатият в действие първи етап на системата VTS, който е пилотен и за Черноморския район, включва трафик център и две радарни системи - на нос Галата и на рейдовата кула на пристанище Варна-изток. Освен радарните системи, производство на "Черно море" АД, българската страна осигурява комуникационните канали и другите експлоатационни съоръжения, а холандските специалисти от Института по трафик технологии - специализирания хардуер и софтуер за центъра. До края на следващата година ще се извърши разширение на варненския VTS трафик център до пристанище Варна-запад и ще се изгради трафик център в Бургас.

     След тържественото откриване ръководителят на проекта от холандска страна Патрик ван Сантен демонстрира как работи VTS системата.

     Общата стойност на системата VTS, възлиза на около 11.5 млн. евро. От тях по програмата ФАР са предвидени 3.4 млн. евро, от холандска страна - 1 млн. евро, останалите средства трябва да се осигурят от националното финансиране.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени