ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Обществеността се запозна с програмата за развитието на съобщенията до 2005 година 05.04.2001

На 4 април т.г. в Министерството на транспорта и съобщенията, журналисти от всички национални медии се запознаха с идеите, които българското правителство е заложило в програмата за развитие на съобщенията през следващите пет години. В своето изложение министър Славински очерта изходните документи за създаването й, където наред с националните приоритети са залегнали директиви на Европейския съюз. В развитието на далекосъобщенията особено място ще заеме либерализацията на радиочестотния спектър, където все повече честоти, използвани за нуждите на отбраната и сигурността ще бъдат употребявани за граждански и търговски цели. Той разгледа промените в Секторната политика на далекосъобщенията, тенденциите в развитието на мобилните и фиксирани телекомуникации, степените на цифровизация на абонатния капацитет за страната.

     Разглеждайки програмата за развитието на съобщенията в България до 2005 г., министър Антони Славински подчерта, че за разлика от транспортния сектор, в областта на далекосъобщенията се разчита на масирано присъствие на частния капитал.

     Заместник-министърът на транспорта и съобщенията Алеко Константинов запозна присъстващите с развитието на пощенските дейности, благодарение на коите БП – ЕАД ще се превърне в модерна компания, с добра финансова стабилност и високо автоматизиране на предлаганите услуги. За сметка на класическите дейности ще се разшири гамата на допълнителни услуги.

     Главния секретар на МТиС Гроздан Караджов се спря на етапите в развитието на информационното общество в България. Той отбеляза, че до 2003 г. присъствието на страната ни в световната мрежа ще се изравни с това на страните от Европейския съюз.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени