ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Заем от ЕИБ за строежа на Дунав мост 2 08.12.2000

Министърът на финансите Муравей Радев, министърът на транспорта и съобщенията Антони Славински и вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Волфганг Рот подписаха финансовия договор за заем за строителството на втори мост над река Дунав между България и Румъния.

     Българското правителство ще получи заем в размер до 70 млн. евро. Средствата ще се усвояват на траншове при пазарна лихва, фиксирана на датата на плащане на всеки транш поотделно. Срокът на заема е 25 години с 8-годишен гратисен период.

     "Изграждането на моста при Видин - Калафат е важен елемент от политиката ни за отварянето на страната към европейската транспортна система, интеграцията на националната ни транспортна инфраструктура в европейската транспортна мрежа и премахването на най-тясното място, с откриване на перспектива за пълноценното развитие на трансевропейски транспортен коридор ІV", заяви министър Славински.

     Проектът за строителството на Дунав мост - 2 е предварително оценен на обща стойност около 180 млн. евро. До 70 млн. предоставя ЕИБ, 75 млн. евро очакваме да получим по програма ИСПА, 7 млн. евро - от френската агенция за развитие AFD и до 15 млн. евро от немската банка - KfW. Българската държава ще подкрепи финансово проекта с около 3 млн. евро на етапа на проектирането и с 15 млн. евро на етапа на строителството.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени