ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Нова международна спогодба 11.12.2000

На 11 декември 2000, в Брюксел, Кралство Белгия, министърът на транспорта и съобщенията г-н Антони Славински подписа Спогодбата за случайни международни превози на пътници с автобуси (ИНТЕРБУС). Страни по Спогодбата са: Европейската общност, Босна и Херцеговина, България, Хърватска, Чешката Република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Молдова, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Турция.

     Основните цели на спогодбата са следните:

  • да съдейства за развитието на международния транспорт в Европа и да подпомогне организацията и функционирането му;

  • да осигури съгласувана либерализация на някои международни случайни превози на пътници с автобуси (под "случайни превози" се разбират извънпланови превози, извършването на които е регламентилано в спогодбата), като запази опита и либерализацията, постигнати от Спогодбата за случайни международни пътнически услуги, извършвани с автобуси (ASOR), подписана в Дъблин на 26 май 1982 г;

  • да осигури висока степен на съгласуване на техническите условия, отнасящи се до превозните средства, които извършват услуги между договарящите страни, за да се подобри безопасността на движение и защитата на околната среда. При постигането на тази цел се вземат предвид специфичните условия в отделните страни;

  • да се осигури уеднаквяване на критериите за работа на екипажите на превозните средства, на условията за достъп до професията на международен автомобилен превозвач и на образците за транспортни документи.

     Принципът на недискриминация въз основа на националност или място на регистрация на превозвача, както и въз основа на произхода или местоназначението на превозното средство, се разглежда като главно условие, гарантиращо извършването на случайните превози.

     Министър Славински изрази своята увереност , че прилагането на тази многостранна спогодба ще доведе до по-нататъшното хармонизиране с изискванията на европейското право в областта на пътническите превози.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени