ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министрите на транспорта подписаха Обща декларация за ускореното развитие на Коридор VІІІ 08.03.2006
Голям размер

Министрите на транспорта на Република България Петър Мутафчиев, на Република Италия Пиетро Лунарди, на Република Македония Джемали Мехази и на Република Албания Лулзим Баша подписаха Обща декларация за ускореното развитие на Коридор VІІІ. Срещата на високо равнище се състоя днес в град Пловдив.

По време на срещата беше заявено че, изпълнението на регионалните инфраструктурни проекти, като коридор VIII, способстват за сближаването на страните, културите и икономиките в региона, които съставляват съществен елемент в изграждането на стабилен и проспериращ регион, напълно интегриран в евро-атлантическите структури.

Министрите приветстваха направения прогрес в различните сектори по коридор VIII и заявиха, че ще насърчават заинтересованите институции да продължат с дейностите си до пълното завършване на Проекта. Ще бъдат предприети мерки за осъществяването на успешна информационна кампания, с която да бъдат привлечени бъдещи инвеститори за изграждането на Коридора.

Коридор VІІІ се разглежда, като механизъм, който ще осигури сътрудничество и ще засили интеграцията между страните не само по протежението на коридора, а и в цяла югоизточна Европа.

Транспортните министри изразиха своето одобрение за навременната инициатива на българското правителство за организирането на тази важна среща и подчертаха, че е необходимо периодично продължаване на тези срещи.

В ранния следобяд програмата на министрите предвижда и среща с кмета на град Пловдив Иван Чомаков.

Тук можете да откриете карта на Коридор 8

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени