ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Мутафчиев ще присъства на пускането в експлоатация на системата „Автоматична локомотивна сигнализация” 16.03.2006
Голям размер

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев ще присъства на пускането в експлоатация на системата „Автоматична локомотивна сигнализация” (АЛС), осъществена съвместно с Алкател, Австрия. Церемонията по официалното откриване ще се състои на 20 март 2006 г., понеделник, от 11.30 часа на Централна жп гара – Пловдив.

Проектът за реализация на системата е финансиран по програма ФАР и е на стойност 10,15 млн. евро. Той включва доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на системата в Пловдив-възел и участъка Стара Загора – Бургас.

С въвеждането в експлоатация на системата се цели осигуряването на безопасност на влаковото движение. Тя ще подпомага работата на локомотивния машинист и ще се намесва, ако неговите действия създават потенциално опасна ситуация, като първо го предупреждава за това. В случай че машинистът не предприеме действия за намаляване на скоростта, след предупреждението, системата АЛС автоматично активира служебната спирачка и ако това не е достатъчно, се задейства екстрената спирачка независимо от действията на машиниста. Системата се състои от бордово оборудване, което възприема информация за условията по пътя. За тази цел предварително е монтирано специално пътно оборудване по трасето.

По-късно през деня, в 13.30 часа, министър Мутафчиев ще се срещне със студенти в залата на Техническия университет в Пловдив. Основата тема на разговора им ще бъде „Развитие на транспортния сектор и реализация на младите специалисти в системата на транспорта”.

Моля, журналистите, които желаят да отразят събитието, да направят своята акредитация на телефон 940 95 34 или 940 96 20, утре до 12.00 часа.

ПРОГРАМА

/20 март 2006 г./

8.30 часа                             Централна гара-София, VIP зала.

9.00 часа                              Отпътуване с влак, съоръжен със системата за автоматична локомотивна сигнализация Аlcatel/ALTRACS BDZ, за Централна гара-Пловдив.

  •  по време на пътуването се предвижда кратка пресконференция и презентация на проекта.

11.15 часа                           Пристигане на Централна гара-Пловдив

11.30 часа                            Официално откриване на системата

12.00 часа                            Демонстрационно пътуване с локомотив до гара Скутаре и обратно (само TV оператори, при предварително заявен интерес)

13.00 часа                            Коктейл

                                                Място:  хотел „Принцес Тримонциум”, ресторант

15.15 часа                            Отпътуване с влак за София

17.36 часа                            Пристигане на Централна гара-София.

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 95 34
e-mail: vdeianova@mt.government.bg

 

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени