ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Само две авиокомпании, попадащи в „Черния списък”, са изпълнявали товарни полети от/до територията на нашата страна 27.03.2006
Голям размер

Само две от авиокомпаниите, които попадат в Списък А, са изпълнявали товарни полети от/до територията на България през периода януари 2005 – март 2006 г. Това са: “GST AERO” – KAZAHSTAN и “REEM AIR” – KIRGHIZTAN. И двата авиационни оператора са сключвали търговско споразумение с български авиационни оператори за изпълнението на съответните полети. Авиокомпаниите са представяли всички необходими документи съгласно националното законодателство. Несъответствия или нарушения не са констатирани.

Съгласно Регламент (ЕС) 2111/2005, на 22 март 2006 г., Европейската комисия представи списък на авиокомпаниите, които имат наложена забрана за опериране в рамките на Европейския съюз. Авиокомпаниите са разделени в два раздела: Списък А, съдържащ авиокомпании с пълна забрана, включително и за прелитане над територията на Европейския съюз и Списък Б, съдържащ авиокомпании с наложени експлоатационни ограничения. В Списък А са включени 93 авиокомпании, а в Списък Б – 3 авиокомпании.

С публикуването на списъка и имайки предвид приоритетите на ГД “ГВА” за безопасност и сигурност на полетите, възнамеряваме да предприемем следните допълнителни мерки:

  • повишен контрол и проверка по програмата SAFA (Програма за оценка на безопасността на чуждестранни въздухоплавателни средства) на авиационните оператори, присъстващи в списъка, при наличието на заявки за изпълнението на полети от/до територията на България;
  • налагане на забрана за полети на тези авиокомпании, в случай на констатирани несъответствия на нормите за безопасност и сигурност на полетите;
  • информиране на българските авиационни оператори за авиокомпаниите, попадащи под забрана и препоръка да избягват търговски взаимоотношения със същите;
  • информиране на ДП “Ръководство въздушно движение” за авиокомпаниите, попадащи под забрана и указание за стриктно следене на подаваните полетни планове за прелитане и отказ на тяхната обработка, в случай че възнамеряват да прелитат или кацат от/до територията на Европейския съюз..

***

Основните критерии за наложените забрани са:

  • съществуващи доказателства за сериозно отклонение на авиационния оператор от нормите на безопасност;
  • липса на възможност и/или желание от страна на оператора да отстрани установени отклонения от нормите за безопасност;
  • липса на възможност и/или желание от страна на националната администрация по гражданско въздухоплаване, под чийто контрол се намира този оператор, да предприеме мерки за отстраняване на несъответствията.

Единният списък подлежи на актуализация по предложение на самата Комисия или на отделните страни-членки, в случай на добавяне или изваждане на авиационни оператори.

Авиокомпаниите, на които е наложена забрана за изпълнение на полети, все пак могат да оперират от и до територията на Общността, в случай че сключат договор за сух или мокър лизинг с друг авиационен оператор, който не е включен в единния списък за забрана.

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 95 34
e-mail: vdeianova@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени