ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

ИА АА назначи незабавна проверка във връзка с катастрофата на автобус на „Груп плюс” 03.04.2006
Голям размер

Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” назначи незабавна проверка във връзка с катастрофата на автобус на фирма „Груп плюс” ООД. Произшествието е станало около 07.00 ч тази сутрин на бул. „Вл. Вазов” посока центъра на град София. Автобусът е пътувал по линията Добрич – Варна – София . На кръстовището на булеварда с ул. „Станислав Доспевски” автобусът, за да избегне удар в неправилно пресичащ лек автомобил, се удря челно във вертикалната греда на рамката, държаща високите тела на светофара. По данни на СДВР светофарната уредба е блокирала. Пострадал вследствие на удара е водачът, който е с фрактура на левия крак. 11 пътника са транспортирани за преглед, но без видими наранявания.

При назначената от ИА АА проверка на този етап са установени две нарушения. Първото от тях е, че в катастрофиралия автобус не е намерен тахографски запис.

Второто открито засега нарушение е за установено движение по маршрута със средна скорост над допустимата. Произшествието е станало в 07.00 ч, като автобусът е трябвало да бъде на Централна гара в 08.53 ч по силата на предишното разписание или в 09.23 ч по силата на коригираното разписание.

ИА АА е извършила корекции в 512 разписания от около 2426 за републиканската пътна система. В тях времената за движение са завишени средно с около 20 мин. Коригираните разписания се въвеждат поетапно. В случая промененото разписание е изпратено на 21 февруари 2006 г. на областния управител на гр. София и е било получено на 17 март 2006 г. във фирма „Груп плюс” ООД.

Разпоредена е проверка във фирма „Груп плюс” ООД. Автобусът е представен на периодичен технически преглед през месец февруари 2006 г. Прегледът е минал без забележки. Автобусът е притежавал протокол за изправен тахограф и ограничител на скоростта. Водачът е назначен с редовен трудов договор и до момента няма дисциплинарни нарушения и наказания.

За допълнителна информация:
Гергана Гроздева, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 96 25
e-mail: ggrozdeva@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени