ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Представен беше годишен анализ по безопасността на полетите за 2005 г. 07.04.2006
Голям размер

Специализираното звено за разследване на авиационни събития (СЗРАС) към Министерството на транспорта представи на 03 април 2006 г., „Годишен анализ по безопасността на полетите и авиационните събития за 2005 г.”. Анализът се провежда ежегодно и целта му е да информира представите на авиационния бранш за основните проблемни аспекти в дейността на гражданската авиация в България, както и да набележи действия за повишаване на безопасността на полетите.

На представянето присъстваха: заместник-министърът на транспорта Даниела Никифорова, старши съветникът в Научно-техническия институт за сътрудничество към Министерство на транспорта на Федерална република Германия проф. д-р Елмар Гимула и главният директор на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация” (ГД ГВА) Георги Стоянов.

В изготвянето на годишния анализ взеха участие ръководствата на авиационните оператори, летищата, авиационните учебни центрове и Държавното предприятие „Ръководство на въздушното движение” (ДП „РВД”).

Годишният анализ по безопасност на полетите беше представен от ръководителя на СЗРАС Атанас Костов. Той запозна авиационните специалисти с основните авиационни събития, реализирани през 2005 г., с анализа на причините за тяхното възникване и предприетите мерки за безопасност, както и с констатираните пропуски и недостатъци в работата на авиационната транспортна система на Република България.

По време на срещата от ГД ГВА представиха възможностите за напускане на самолета в аварийна ситуация, процеса на сертифициране на авиационните оператори за превоз на пътници и функциите на кабинния състав за осигуряване на безопасността на пътниците в аварийна обстановка.

От своя страна директорът на дирекция „Безопасност и качество” на ДП „РВД” направи обзор на състоянието на безопасността на полетите в ДП „РВД” за 2005 г.

Беше изнесен и доклад от началника на отдел „КИОДОТ” на летище Бургас за подготовката на летище Бургас за летния чартърен сезон и състоянието на аварийно-спасителната дейност.

Публикуването на годишния анализ е в отговор на изискването на Директива 94/56 на ЕС, установяваща фундаменталните принципи за разследване на авиационни произшествия и инциденти.

Годишният анализ по безопасността на полетите и авиационните събития за 2005 г. е достъпен на страницата на Специализираното звено за разследване на авиационни събития в раздел „Въздушен транспорт”  на Интернет сайта на Министерството на транспорта.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени