ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Информация за въздухоплавателните средства, предназначени за селскостопанска дейност 12.04.2006
Голям размер

След реализирането на тежките авиационни произшествия със самолети, извършващи авиохимическа дейност на 11 април 2006 г. министърът на транспорта Петър Мутафчиев сформира незабавно комисия за разследването им. В нея са включени авиационни специалисти от звеното за разследване на авиационни произшествия към Министерството на транспорта и ГД “ГВА”. Комисията започна работа няколко часа след съобщенията за двата инцидента. Допълнително е разпоредено извършването и на проверка на цялостната дейност на всички оператори в страната, които извършват авиохимическа дейност.

Главният директор на ГД ГВА Георги Стоянов проведе спешно заседание днес и разпореди сформирането на две комисии, които да извършат проверки на фирмите до 21 април 2006 г.. В дейността на тези комисии е мобилизиран почти целия наличен състав от инспектори на ГД "ГВА".

В момента функционират 28 авиационни оператори за специализирана авиохимическа дейност, които разполагат със 100 бр. летателно годни въздухоплавателни средства – самолети и хеликоптери. Средната възраст на авиационната техника е 20-30 години. В регистъра на летателните апарати са вписани още 87 бр от този вид, за които няма издадено свидетелство за летателна годност поради неизпълнение на програми за техническо обслужване.

Техническото обслужване на самолетите се изпълнява от организации, лицензирани в съответствие с Наредба 145 на Министъра на транспорта и всяко отклонение от нормите, определени в нея са причина за отказ от издаване на свидетелство за летателна годност. Най-честият отказ е за не навременното набавянето на части за въздухоплавателното средство или неизпълнен планов ремонт.

Срокът на свидетелството за летателна годност, в повечето случаи е една година, но всеки самолет подлежи на т.н "чекове" в съответствие с предписаното за неговия планер, двигател, отделни части или агрегати.

За цялостната дейност на авиационните фирми, както за транспортните, така и за тези които извършват специализирана авиационна дейност, отговорност носят ръководителите на предприятията – изпълнителни директори, директорите по експлоатация, главни пилоти. Всички експлоатационни правила, отговорности и задължения, както и лицата упълномощени за всяка дейност са описани подробно в ръководствата на авиофирмите.

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 95 34
e-mail: vdeianova@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени