ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Договорът с избрания консултант за надзор по проекта „Пловдив – Свиленград” беше подписан днес 25.04.2006
Голям размер

Договорът с избрания консултант за надзор на проектирането и строителството по проекта “Реконструкция и електрификация на жп линията Пловдив-Свиленград – гръцка/турска граница за скорост 160 (200) км/час” беше подписан днес в Министерството на транспорта. За изпълнител в обявената процедура беше избран консорциумът между ТYPSA S.A., Louis Berger SAS, Systra S.A., TRADEMCO SA и Rubicon Engineering Ltd. Договорът беше подписан от заместник-министъра на транспорта Весела Господинова и изпълнителния директор по международна дейност на ТYPSA S.A. Луис Морено Ниевес.

Сключеният договор е на стойност 12 577 350 евро и с продължителност – 74 месеца. Делегацията на Европейската комисия одобри договора на 20 април 2006 г. Процедурата за избор на Консултант се проведе по правилата на Европейската комисия.

Жп линията Пловдив-Свиленград – гръцка/турска граница е част от IV и IX Общоевропейски транспортни коридори. Той обхваща територията на две области – Пловдив и Хасково - и на девет общини. Общата стойност на проекта е 340 млн. евро. Реализира се с финансовата подкрепа на Европейската комисия (със средства от предприсъединителната програма ИСПА на Европейския съюз – безвъзмездна помощ от 153 млн. евро), Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) – 150 млн. евро и съфинансиране от държавния бюджет – 37 млн. евро. Проектът ще спомогне за повишаването на конкурентноспособността на железопътния транспорт в страната и за по-бързото му интегриране към европейската транспортна мрежа.

Етапи и дейности

  • Фаза І: Проектиране и строителство на железен път и електрификация на участъка Крумово – Първомай с дължина 37.7 км. За реализацията на тази фаза от проекта през 2005 г. беше сключен договор с гръцката компания ТЕRNА S.А. на обща стойност 85 728 832 eвро.
  • Фаза ІІ: Проектиране и строителство на железен път и електрификация на участъка Първомай – Свиленград – гръцка /турска граници с дължина 114 км. Предстои да бъде сключен договор за реализацията на тази фаза от проекта през 2007 г.
  • Проектиране и изпълнение на системи за централизирано управление на влаковете, автоматична локомотивна сигнализация и телеуправление на енергийната система – за реализацията на този компонент от проекта се предвижда да бъде сключен договор през първото тримесечие на 2007 г.
  • За осигуряване на съдействие на НК „Железопътна инфраструктура” при управлението на проекта и с оглед успешното му и своевременно приключване на 22 август 2005 г. между Министерството на транспорта на Република България и Консорциума между гръцката компания АDО S.А. (Athens Development Office S.A.) и WSP International Sweden е сключен договор за срок от 60 месеца на стойност 1 819 700 евро. Той предвижда изпълнителят да осигурява необходимата техническа помощ и консултации на НК ”Железопътна инфраструктура” при изпълнението на всеки един от отделните компоненти по проекта.

 За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 95 34
e-mail: vdeianova@mt.government.bg
 

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени