ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

На 1 май ще бъде открита реконструираната гара в Първомай 28.04.2006
Голям размер
Реконструираната жп гара в Първомай ще бъде открита на 1 май 2006 г в 10.15 часа. На церемонията ще присъстват президентът на Република България Георги Първанов, министърът на транспорта Петър Мутафчиев, народни представители, областният управител на Пловдив Тодор Петков, кметът на града Ангел Папазов и др.

Приемното здание на гара Първомай е построено през 1920 г. Сградата е масивна, на два етажа: първи етаж – служебни помещения, втори етаж – жилища. Застроената площ е 733 кв.м.

През 2004 г. е проведена процедура за възлагане на обществена поръчка за проектиране и изпълнение на ремонтно-строителни работи на обект: "Ремонт на приемно здание – гара Първомай". За изпълнител на поръчката беше определена фирма „АТ ИНЖЕНЕРИНГ 2000” ООД, София. Строителната стойност на обекта е 1 829 821 лв., без ДДС.

Обновяването на приемното здание се състои от цялостен ремонт на фасадата на приемното здание, топлоизолация, боядисване, подмяна на дограма; ремонт на всички служебни помещения, жилища и санитарни възли, обхващащ: измазване и боядисване на стени, подмяна на вътрешна дограма, полагане на теракотна настилка, облицовка на стени с фаянс, топлоизолация на таванска плоча, подмяна на всички осветителни тела с енергоспестяващи. Билетните каси са пригодени за обслужване на трудноподвижни лица. Подменени и преработени са всички ел. табла в приемното здание. Сменени са вътрешните силови и осветителни инсталации, слаботоковата инсталация, вътрешната и външна В и К инсталации. Монтирана е и пожароизвестителна, заземителна и гръмоотводна инсталации. Избените помещения са отводнени, почистени и измазани. Вертикалната планировка включва оформянето на околното пространство – напр. тротоари, озеленяване на пространството около приемното здание и осигуряването на безпрепятствен достъп на трудноподвижни лица до чакалнята и първи перон. В сградата на гарата е изградена отоплителна инсталация на приемното здание с използване на природен газ.

ПРОГРАМА

10.15 часа              Пристигане на гара Първомай

        Посрещане на гостите

        Началникът на гара Първомай рапуртува на официалните лица

Присъстват: Президентът на Република България Георги Първанов, министърът на транспорта Петър Мутафчиев, народни представители, областният управител на Пловдив Тодор Петков, кметът на града Ангел Папазов, представители на НК "ЖИ" и представители на медиите  

10.20 часа             Генералният директор на НК "ЖИ" Димитър Гайдаров открива церемонията

10.25 часа             Приветствие на министъра на транспорта Петър Мутафчиев

10.30 часа             Поздравление от президента на Република България Георги Първанов

10.35 часа            Тържествено прерязване на лентата

10.40 часа            Разглеждане на обновената жп гара и експозицията от архивни снимки

10.45 часа            Отправяне към централния площад на град Първомай

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 95 34
e-mail: vdeianova@mt.government.bg

                


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени