ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

ГД ГВА представи доклада от проверката на авиокомпаниите, разполагащи със селскостопански въздухоплавателни средства 04.05.2006
Голям размер

Резултатите от назначената от министъра на транспорта Петър Мутафчиев проверка на българските селскостопански авиационни оператори бяха представени в Министерство на транспорта. Проверката е осъществена от ГД ГВА и е продължила седем дни. Инспектирани са общо 43 летателни апарата: 23 самолета АН-2, осем - Z37, два - М 18 Дромадер и 10 хеликоптера К 26. Това е целият авиационен парк на 28-те фирми, извършващи авио-химически дейности в селското стопанство, с който разполагат и имат право да извършват дейността.

В по-голямата си част авиационните фирми спазват изискванията, но са констатирани и нарушения.

Комисията, инспектирала авиационните оператори, се е натъкнала на няколко фирми, при които се наблюдавало отклонение от предписаните правила за работа на селскостопанската авиация. На тези фирми са дадени срокове, в които да се отстранят нарушенията.

По време на проверката е отнето разрешителното на фирма “Конверс” Ер Инвестинг, с управител  Георги Кьосев, който е бил и пилот на самолета. Оказало се, че фирмата извършва авио-химическа дейност без лиценз за летателна годност на въздухоплавателното средство и без валиден бревет на пилота.

С хеликоптер К 26, който е бил закупен като частен и по тази причина няма право да осъществява търговска дейност, е извършвана авио-химическа дейност. Пилотът не е минал задължителният медицински преглед, с което правото му да управлява въздухоплавателно средство става автоматически невалидно. Размерът на налаганите в тези случаи глоби варира от 3 до 10 хиляди лева.

Припомняме ви, че министър Мутафчиев разпореди на ГД ГВА да извършат комплексна проверка на всички фирми, извършващи авио-химически дейности в селското стопанство по повод авиационните инциденти през средата на месец април. Редовните проверки, извършвани от ГД ГВА продължават.

 

За допълнителна информация:
Ясен Зарев, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 94 85
e-mail: yzarev@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени