ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Приключи общественото обсъждане на Националната програма за развитие на пристанищата 12.05.2006
Голям размер

Общественото обсъждане на Националната програма за развитие на пристанищата 2006 – 2019 приключи на среща днес в Министерство на транспорта . Министерството на транспорта беше представено от министъра на транспорта Петър Мутафчиев, изпълнителния директор на ИА „Пристанищна администрация” к.д.п. Пейчо Манолов и други експерти. От страна на морския бранш бяха поканени всички браншови организации. Участие в срещата взеха представители на Българската стопанска камара, Асоциацията на българските частни пристанища, Българската морска камара и Българската асоциация на корабопритежателите.

На пресконференцията министър Петър Мутафчиев заяви, че задачата на програмата е да подготви бъдещото концесиониране на пристанищата и да конкретизира размера на инвестициите, които ще се реализират в тях.

Това е третата поредна среща, която е и заключителна, по обсъждането на националната програма. По време на дискусията двете страни обсъдиха множество предложения на браншовите организации, от които са приети 32.

Националната програма е изготвена според изискванията на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България. Очаква се в края на следващата седмица Националната програма да бъде внесена за обсъждане в Министерския съвет.

По време на пресконференцията представителят на Българската морска камара Румен Несторов заяви, че организацията е изключително удовлетворена от изготвянето на тази програмата. С нея ще бъдат преодолени редица проблеми и ще се гарантира развитието на българските пристанища и водния ни транспорт, допълни той. Несторов подчерта, че основното предимство на този документ е неговата конкретност.

Според Константин Зографов, представител на Асоциацията на българските частни пристанища, инициативата на Министерството на транспорта за открит диалог между държавата и частния сектор е добър подход от страна на ръководството. По думите му програмата има интеграционен характер и е предпоставка за развитието на нормативната база.

За допълнителна информация:
Гергана Гроздева, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 96 25
e-mail: ggrozdeva@mt.government.bg

Приложение
 12_05_2006_Port_Progrm.ppt (2.78 MB)

© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени