ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Мутафчиев получи първия електронен жп билет, издаден от МПБ „Рила” 31.05.2006
Голям размер

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев получи първия електронен жп билет по маршрута София-Брюксел-София, издаден от Международното пътническо бюро „Рила”. Това стана днес по време на официалното представяне на новите туроператорски услуги на бюрото, включващи продажбата на билети на автопревозвачи и резервацията на самолетни билети, както и електронното издаване на железопътни билети за международни пътувания. По този начин „БДЖ” ЕАД разширяват своята дейност към потребителите си, тъй като МПБ „Рила” е част от структурата на железниците ни.

Директорът на МПБ „Рила” Нели Кърджилова връчи още един билет на министър Мутафчиев по дестинацията София-Берлин-София, за да може от близо да проследи Световното първенство по футбол. Министър Мутафчиев ще предостави своя билет на български спортен журналист, избран чрез жребий.

МПБ „Рила” е създадено преди 41 години и основната му дейност е свързана с продажбата на железопътни билети за страната и чужбина, резервацията на запазени места във влакове в страната и чужбина и предоставянето на информация за маршрути по действащите разписания на „БДЖ” ЕАД и чуждестранните железопътни компании. Към момента МПБ „Рила” обслужва клиенти в 15 офиса на територията на цялата страна.

 С цел да бъдат удовлетворени нарастващите изисквания от страна на клиентите и с оглед разширяване на спектъра от предлаганите услуги, в края на 2005 г. МПБ „Рила” кандидатства за лицензиране по Закона за туризма. На 17 февруари 2006 г. Държавната агенция по туризма издаде Удостоверение № 05580 за регистрация за „БДЖ” ЕАД като туроператор и туристически агент. Това дава възможност на МПБ „Рила” да предлага транспортни услуги за автомобилни и авиопревозвачи, както и пакети туристически услуги. Сключени са договори за продажбата на билети с няколко големи автопревозвачи, както и за резервация на самолетни билети и продажба на пакетни услуги.

Поделението за информационни системи и технологии към „БДЖ” ЕАД разработи съвместно със специалисти от дирекция „Пътнически превози” и МПБ „Рила” информационна и билетоиздаваща система, която дава възможност за първи път в България да се издават електронни билети, отговарящи на европейските стандарти RCT 2. Системата ще бъде внедрена поетапно до края на 2006 г. във всичките 15 офиса на бюрото, като по този начин ще покрие територията на цялата страна. На настоящия етап със системата се издават електронни билети и след приключване на стандартна процедура за уведомление на железопътните администрации ще бъдат предоставени на клиентите. Системата предстои да бъде доразвита в частта „Резервация” след осъществяването на връзка с информационните системи на европейските железници.

По този начин МПБ „Рила” се превръща в съвременна агенция за обслужване на клиентите в духа на най-добрите европейски практики, която улеснява свободното придвижване на хората както на територията на страната, така и в цяла Европа.

 За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 95 34
e-mail: vdeianova@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени