ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Мутафчиев ще вземе участие в заседание на Съвета на Европейския съюз „Транспорт, телекомуникации и енергетика” 08.06.2006
Голям размер
Днес министър Петър Мутафчиев заминава за Люксембург, където ще вземе участие в заседание на Съвета на Европейския съюз „Транспорт, телекомуникации и енергетика”.

По време на заседанието ще бъдат дискутирани въпроси, отнасящи се до автомобилния, железопътния, морския и въздушния транспорт, както и такива от интермодален характер. Ще бъдат обсъждани различни предложения, включително:

- Ревизирано предложение за Регламент на Европейския парламент и на Съвета относно обществените транспортни услуги за пътници в железопътния и автомобилния транспорт;

- Средносрочен преглед на Програмата за действие за безопасност на движение по пътищата „Намаляване на половина на жертвите при пътнотранспортни произшествия в Европейския съюз до 2010 г.”;

- Предложения към Третия пакет по морска безопасност;

- Предложение за Регламент на Съвета за създаване на съвместна инициатива за развитие на ново поколение на Европейската система за управление на въздухоплаването (SESAR) (Общо небе) и други.

На 9 юни 2006 г. по време на заседанието на Съвета на министрите на транспорта се предвижда подписването на Споразумението за общо европейско авиационно пространство (ЕСАА). То ще бъде между Европейската общност и нейните държави-членки, Република Албания, Босна и Херцеговина, Република България, Република Хърватия, Република Исландия, Бившата Югославска република Македония, Кралство Норвегия, Сърбия, Черна гора, Румъния и Временната администрация на ООН в Косово.

Основната цел на ЕСАА е чрез прилагане на общи авиационни стандарти и правила в областта на сигурността, безопасността, конкуренцията, социалната политика и правата на пътниците да се създаде нов тип „открито небе”, обхващащо всички въздушнотранспортни услуги на териториите на 35 европейски страни с 400 летища и повече от 500 милиона потребители.

В Общоевропейското авиационно пространство ще отпаднат до сега съществуващите процедури за назначаване на въздушни превозвачи, получаване на експлоатационни разрешения, ограничаването на капацитета и честотите на опериране, съгласуването на разписания и тарифи по двустранните спогодби за въздушни съобщения.

Българските авиокомпании ще имат право да оперират с неограничени търговски права до всеки пункт в държава-членка, както и между пунктове в различни държави-членки на Общността.

Очаква се новия тип „открито небе” да доведе до увеличаване броят на авиокомпаниите, които оперират до и от България, откриване на нови редовни линии, нарастване на пътническия и товарния трафик, намаляване на цените на самолетните билети и не на последно място подобряване обслужването на пътниците.

 

За допълнителна информация:
Ясен Зарев, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 94 85
e-mail: yzarev@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени