ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Зам.-министър Петърнейчев ще вземе участие в дебат „Трябва ли да се закрива жп линията Монтана – Берковица?” 08.06.2006
Голям размер
Заместник-министърът на транспорта Георги Петърнейчев, генералният директор на НК ЖИ Димитър Гайдаров и изпълнителният директор на БДЖ ЕАД Олег Петков ще вземат участие в обществена дискусия „Трябва ли да се закрива жп линията Монтана – Берковица?”. Тя ще се проведе утре, 9 юни 2006 г., от 11.00 часа в Младежкия дом на град Монтана.

Дискусията се организира от в-к „Стандарт”, който през тази година провежда национална кампания в цялата страна. Тя предвижда обществени дискусии във всичките 26 областни центъра на България. Дебатите ще се провеждат пред местната общественост и ще се обсъждат теми, вълнуващи в най-голяма степен гражданите на съответния град и област.

Линията Монтана – Берковица е включена в списъка на участъците от българската железопътна мрежа, които носят най-големи загуби на железницата. Процедурата за закриването на железопътни линии е регламентирана в чл. 12, 13 и 14 от Наредбата за категоризация на железопътните линии в Република България, включени в железопътната инфраструктура, и закриване на отделни линии или участъци от линии” (обн. в ДВ, бр. 112 от 29 декември 2001 г.).

Жп линията Монтана – Берковица не е рентабилна за НК „Железопътна инфраструктура”, тъй като разходите за поддръжката й са неколкократно по-големи от приходите.

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 95 34
e-mail: vdeianova@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени