ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Мутафчиев подписа Споразумението за общо европейско авиационно пространство 09.06.2006
Голям размер

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев подписа днес от българска страна Споразумението за общо европейско авиационно пространство (ЕСАА). Това стана факт по време на заседанието на Съвета на Европейския съюз „Транспорт, телекомуникации и енергетика” в Люксембург. Босна и Херцеговина, Република Хърватия, Република Исландия, Бившата Югославска република Македония, Кралство Норвегия, Румъния и Временната администрация на ООН в Косово също подписаха документа и по този начин се присъединиха към „откритото небе” на страните-членки на ЕС, при специфични условия за всяка отделна страна, предвидени в анекси към Споразумението.

В срок от две седмици Европейската комисия ще подготви и изпрати документите до всички страни, подписали Споразумението, и ще анонсира кога то ще влезе в сила. След получаването им транспортният министър Петър Мутафчиев ще ги внесе за ратификация в българския парламент. Той очаква Народното събрание да ратифицира Споразумението за общо европейско авиационно пространство най-късно до два месеца.

След церемонията министър Мутафчиев заяви, че пътя, по който сме поели, ще промени икономическата среда на въздушния ни транспорт, като го направи високо конкурентен. От своя страна еврокомисарят по транспорта Жак Баро определи подписването на Споразумението, като исторически момент.

Чрез прилагането на общи авиационни стандарти и правила в областта на сигурността, безопасността, конкуренцията, социалната политика и правата на пътниците се цели да се създаде нов тип „открито небе”. То ще обхващаща всички въздушнотранспортни услуги на териториите на 35 европейски страни с 400 летища и повече от 500 милиона потребители.

След влизането му в сила ще отпаднат досега съществуващите процедури за назначаването на въздушни превозвачи, получаването на експлоатационни разрешения, ограничаването на капацитета и честотите на опериране, съгласуването на разписания и тарифи по двустранните спогодби за въздушни съобщения.

Българските авиокомпании ще имат право да оперират с неограничени търговски права до всеки пункт в страните, подписали Споразумението. Очаква се новият тип „открито небе” да доведе до увеличаване броя на авиокомпаниите, които оперират от и до страната ни, откриване на нови редовни линии, нарастване на пътническия и товарния трафик, намаляване на цените на самолетните билети и не на последно място до подобряване на обслужването на пътниците.

 

За допълнителна информация:
Ясен Зарев, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 94 85
e-mail: yzarev@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени