ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

ЕС въвежда новите изисквания за одобряването на типа и първоначалната регистрация на МПС 16.06.2006
Голям размер

Във връзка с поетите ангажименти в хода на преговорите за присъединяването на България към Европейския съюз предстои въвеждането в българското законодателство на изисквания, приложими към одобряването на типа и първоначалната регистрация на моторните превозни средства (МПС). Според тези изисквания всички новопроизведени МПС трябва да бъдат оборудвани с двигатели, съответстващи на еконорми “Евро 4”. Това е условие за да бъдат допуснати до производство, пуснати на пазара и/или първоначално регистрирани. Това не се отнася за употребявани МПС, които вече са били регистрирани.

Тези изисквания произтичат от Директива 70/220/ЕИО, последно изменена и допълнена с Директива 2003/76/ЕО по отношение на леки и лекотоварни автомобили и Директива 2005/55/ЕО по отношение на товарни автомобили и автобуси.

По нареждане на министъра на транспорта Петър Мутафчиев, с цел да бъдат информирани всички заинтересовани лица и организации, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” изпрати уведомителни писма до:

  • началника на направление “Пътна полиция” при Дирекция “Национална служба полиция” Алекси Стратиев;
  • председателя и изпълнителния директор на Съюза на вносителите на автомобили в България – Стоян Желев и Стефан Хаджиниколов;
  • браншовите организации от автомобилния сектор.

За допълнителна информация:
Костадин Вардев, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 96 20
e-mail:
kvardev@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени