ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Мутафчиев и министър Берчану обсъдиха проекта Дунав мост ІІ 27.06.2006
Голям размер

Споразумението между Правителството на Румъния и Правителството на Република България за трансграничния трафик на лица, транспортни средства, оборудване и материали в процеса на строителството и въвеждането в експлоатация на нов комбиниран (пътен и железопътен) мост между двете страни на река Дунав ще бъде подписано през август тази година. Това се договориха министърът на транспорта Петър Мутафчиев и румънският му колега Раду Берчану по време на провелата се днес среща във Видин. Очаква се през м. септември то да бъде ратифицирано от парламентите на двете страни. Офертите за изпълнител на проекта ще бъдат отворени на 15 септември 2006 г., а в периода май – юни 2007 г. трябва да стартира изграждането на моста.

Двамата министри обсъдиха и въпроса, свързан със сътрудничеството по инициативата за изграждането на функционален блок за въздушно пространство (BULROM FAB). Договорен беше и периодът, 20-30 септември 2006 г., за провеждането на 9-та сесия на Смесената междуправителствена българско-румънска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. По време на разговора беше дискутирано и осъществяването на проекти за подобряването на навигацията на корабоплаването по река Дунав.

Министър Мутафчиев предложи през есента на 2007 г. да бъде проведена среща с транспортния им колега от Република Гърция, на която тримата министри да обсъдят изграждането на общоевропейски транспортен коридор ІV.

За допълнителна информация:
Пресцентър,
Министерство на транспорта


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени