ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

ИА „Морска администрация” и Агенцията за морска безопасност и брегова охрана на Обединеното кралство ще подпишат меморандум за разбирателство 29.06.2006
Голям размер
 

Изпълнителната агенция “Морска администрация” (ИАМА) и Агенцията за морска безопасност и брегова охрана (МСА) на Обединеното кралство ще подпишат меморандум за разбирателство. Събитието ще се състои днес, 29 юни 2006 г , от 18 ч в Резиденцията на Британското посолство в София /бул. „Васил Левски” 36/. Последната среща на Управляващия комитет, с която официално ще приключи изпълнението на туининг проекта, ще се проведе от 10 ч. Туининг проектът беше на тема „Въвеждане на цялостна система за управление на качеството в ИА “Морска Администрация”. Изпълнението му стартира през 2003 година и е по линия на програма ФАР.

Проектът беше насочен към цялостното засилване на функциите на ИАМА, така че да се осигури адекватното приложение на общото европейско право преди планираното приемане на страната ни в ЕС през 2007г.

Целта на проекта е да се въведе компютъризирана система за управление на качеството (СУК). Тя се основава на стандарта ISO 9001:2000 при всички дейности и функции на ИАМА, за да бъдат постигнати измеримите показатели за качество, изисквани от ЕС. Всички дейности по него приключиха успешно съгласно времевия график, в който бяха направени незначителни корекции. Показателно за достигането на целта на проекта е успешният одит на SGS, проведен през месец май тази година.

На подписването на меморандума за разбирателство ще присъства министърът на транспорта Петър Мутафчиев. От българска страна той ще бъде подписан от к.д.п. Венцислав Иванов, изпълнителен директор на ИА „Морска администрация“, а от британска – от Джон Астбъри, командир на Ордена на Британската Империя и изпълнителен директор на Агенцията за морска безопасност и брегова охрана. Споразумението има за цел да разшири взаимодействие между двете държави по въпросите на постигането и поддържането на високи стандарти на морска безопасност от общ интерес.

Посредством международните и европейски форуми ИАМА и МСА се стремят да работят за въвеждането на подобрения в безопасността на корабоплаването, за да намалее броят на жертвите и пострадалите и да се предотврати замърсяването на морската среда.

За допълнителна информация:
Гергана Гроздева
, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 96 25
e-mail:
ggrozdeva@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени