ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Междуведомствен екип за концесионирането на летище Русе ще бъде сформиран през следващата седмица 07.07.2006
Голям размер
 

Концесионните анализи на летище Русе са готови и затова през следващата седмица ще бъде сформиран Междуведомствен екип за неговото концесиониране. Това съобщи днес министърът на транспорта Петър Мутафчиев по време на работното си посещение в дунавския град. Той е там по повод 140-годишнината от създаването на Пристанищен комплекс – Русе ЕАД.

Министър Мутафчиев ще направи предложение на Министерския съвет за концесионирането на русенското летище. Според него е възможно в началото на август правителството да вземе решение за откриването на процедурата.

На 10 юли 2006 г. Министерството на транспорта ще предложи задание за анализ на предстоящото концесиониране и на пристанище "Русе-Център" с пътнически терминали, с което ще се даде старт за изготвянето на концесионния анализ и самата процедурата. Министър Мутафчиев смята, че двете товарни пристанища – Русе „Изток” и Русе „Запад”, чието концесиониране също се подготвя, трябва да се концесионират в пакет, тъй като има показани намерения за капиталовложения от сериозни инвеститори.

Министерството на транспорта ще покани външни консултанти, които да определят терен за изграждането в Русе на втория български интермодален терминал.

В рамките на визитата си министър Мутафчиев посети Музея на транспорта в града, жп общежитието и транспортната болница. В момента текат ремонтни дейности в Музея. Министърът обяви, че до края на август се очаква да завърши ремонтът, който е на стойност около 115 000 лева. Петър Мутафчиев обеща на русенската общественост в музея скоро да бъдат предоставени нови редки експонати.

По-късно днес министър Мутафчиев ще присъства на отбелязването на 140-ия юбилей на русенския порт. Това е най-голямото българско пристанище по река Дунав и е 100% държавна собственост.

Бъдещото развитие и модернизиране на пристанището се свързва с влагането на по-големи инвестиции преди всичко в района на пристанище Русе-изток, където има практически възможности за разширяване и модернизиране на пристанищните дейности.

По време на посещението си в Русе министър Мутафчиев разговаря с кмета Божидар Йотов и областния управител Мария Димова.

За допълнителна информация:
Гергана Гроздева
, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 96 25
e-mail:
ggrozdeva@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени