ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Мутафчиев участва в паневропейска конференция за вътрешните водни пътища 14.09.2006
Голям размер

  Министърът на транспорта Петър Мутафчиев взе участие в Третата паневропейска министерска конференция за вътрешните водни пътища. Тя се състоя на 13 и 14 септември в Букурещ. Домакин на форума беше министърът на транспорта, строителството и туризма на Румъния Раду Берчану.

В рамките на срещата участниците обмениха виждания и идеи за бъдещото развитие на транспорта по вътрешните водни пътища. Те обсъдиха поетите ангажименти, произтичащи от Ротердамската декларация от 2001г., оцениха постигнатия напредък и дефинираха нерешените проблеми. В резултат на това беше изработена рамка за общи бъдещи действия.

Конференцията обхвана три основни теми: регистрирания прогрес от Ротердамската конференция до днес; координираното развитие на вътрешноводния транспорт; вътрешноводните пътища и околната среда.

В своето изказване по време на срещата министър Мутафчиев отбеляза, че към настоящия момент Република България участва активно в работата на Дунавската комисия в Будапеща, в Работната група по вътрешен воден транспорт към Европейската икономическа комисия (ИКЕ), както и в работата на други международни организации, свързани с река Дунав като част от Европейските вътрешни водни пътища.

Министър Мутафчиев подчерта, че Министерството на транспорта отделя важно място на двустранното сътрудничество с всички дунавски страни. В изпълнение на стратегическите цели, заложени в Европейската програма за действие и подпомагане на транспорта по вътрешните водни пътища, усилията на България са насочени към изграждането, поддържането и развитието на подходяща инфраструктура за вътрешния воден транспорт; осигуряването на безопасност и надеждност на корабоплаването по вътрешните водни пътища; хармонизирането на законодателството в областта на вътрешните водни пътища.

Петър Мутафчиев допълни, че България, и респективно Министерството на транспорта, разбира ролята и значението на българските дунавски пристанища като част от Общоевропейската транспортна инфраструктура. В отговор на това се полагат усилия за развитието на транспортната инфраструктура в региона и за създаването на свободни икономически зони на територията на страната.

В края на конференцията ще бъде подписана декларация. В нея се акцентира на сигурността на речното корабоплаване, здравето на работещите и тяхната безопасност.

За допълнителна информация:
Гергана Гроздева, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 96 25
e-mail: ggrozdeva@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени