ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

РЕЗУЛТАТИ от Първия европейски трипартитен семинар по ратифицирането на Морската трудова конвенция 28.09.2006
Голям размер

Първият европейски трипартитен семинар, иницииран от българска страна, е първото по рода си мероприятие, което се провежда след 94-тата морска сесия на Международната организация на труда (МОТ). Негови домакини бяха Министерството на транспорта и ИА "Морска администрация".

Целта на срещата беше постигането на глобално и ефективно прилагане на международен инструмент, обхващаш всички до момента норми и стандарти в областта на морското трудово законодателство. Към семинара беше проявен интерес от страна на европейските правителства и социалните партньори в тези държави, а от българска страна – от представители на корабособствениците и синдикатите. Във форума участваха висши представители на Международната организация на труда, Международната федерация на транспортните работници, Международната федерация на корабособствениците, представители на Европейската комисия и Европейската агенция по морска безопасност, както и представители на 12 европейски правителства.

Всички участници дадоха висока оценка за проведения семинар. Специално беше отчетено навременното му организиране, защото само шест месеца след приемането на конвенцията държавите имаха възможност да споделят постигнатото до този момент и да обменят опит при справянето с възникналите трудности в процеса на подготовката на ратификацията.

  • От страна на представителя на Европейската комисия беше дадена положителна оценка на инициативата. За комисията, която активно участва в изработването на новия международен инструмент, е от изключително значение да бъде информирана какви процеси протичат в отделните държави-членки и какви действия се предприемат от тях във връзка с хармонизирането на националните законодателства и ратифицирането на конвенцията.

Особено значение беше отдадено на т.нар. анализ на несъответствията (GАР аnalysis), който всяка една държава следва да направи, за да установи до каква степен националното законодателство се нуждае от промяна, за да въведе успешно изискванията на новата конвенция.

  • Българската страна е направила важна стъпка в тази посока, като е извършила работен превод на Конвенцията.
  • Представителите на МОТ високо оцениха позицията на българската страна в процеса на изработването и приемането на конвенцията, както и в действията по нейното популяризиране и ратификация.
  • Социалните партньори, в лицето на корабособствениците и синдикатите, приветстваха организирането на трипартитен европейски семинар, с който беше подчертана ролята на социалния диалог.

За допълнителна информация:
Гергана Гроздева, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 96 25
e-mail:
ggrozdeva@mt.government.bg

Приложения
 Заключително слово на заместник-министър Мартинова (31.5 KB)
DSC03557.JPG

© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени