ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Мутафчиев се срещна в Брюксел с комисаря по транспорта Жак Баро 11.10.2006
Голям размер

Днес министърът на транспорта Петър Мутафчиев се срещна в Брюксел с вицепрезидента на Европейската комисия и комисар по транспорта Жак Баро. В разговора бяха засегнати въпроси, свързани с препоръките, отправени в мониторинговия доклад на ЕК в областта на въздушния транспорт. На специална пресконференция след срещата министър Мутафчиев направи изявление.

Следва пълният текст на кореспонденцията на БТА:

Няма българска авиокомпания в „черния списък” на Европейската комисия  -  РПТ

Брюксел, 11 октомври /кор. на БТА Атанас Матев/ 

В Европейската комисия (ЕК) не е ставало въпрос за опасна българска авиокомпания, която да бъде включена в „черния списък”на комисията, който трябва да бъде публикуван утре.

Това уверение получи днес българският министър на транспорта Петър Мутафчиев от  заместник-председателя на Европейската комисия и отговарящ за транспорта Жак Баро.  Срещата между двамата се състоя по инициатива на българската страна във връзка с някои забележки в мониторинговия доклад на ЕК за България от 26 септември тази година. Въпросите за авиационната сигурност винаги са се приемали изключително сериозно от българска страна. България като участник в европейския авиационен пазар изпълнява всички изисквания, свързани със сигурността на полетите. Разгледахме някои аспекти на авиационната сигурност - състоянието на самолетите за карго превози и в селскоспанската авиация, състоянието на администрацията в авиационната област, каза министър Мутафчиев пред акредитирани тук български журналисти.

От ЕК е дадена добра оценка за сертифицирането на самолетите и екипажите у нас и е изразено очакването, че ако все още има някакви по-малки проблеми, те ще бъдат преодолени до проверката на Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА) в България на 26 и 27 ноември.

Обнадежден съм. Оказа се, че ЕК не е разполагала с достатъчно информация за това, което сме свършили в България от 2005 г. досега, а то никак не е малко. Следващата оценка за България - за авиационния бизнес и за администрацията, ще бъде по-добра от оценката, направена от ЕК на 26 септември, изтъкна министър Мутафчиев.

За него най-сериозен авиационен проблем сега е бъдещето на самолетите АН в авиационното пространство на ЕС. Този проблем стои от доста време. Водещата роля в сертифицирането на тези самолети е на самия конструктор, но според информацията, с която разполагам, събрани са около 2 млн. долара от българския авиобизнес за сертифициране на намиращите се в България самолети АН. Притеснявам се обаче дали ще има време да се направи нещо до март, когато товарните самолети АН вече няма  да имат право да летят над ЕС.

Поставих въпроса пред комисаря Баро за отлагателен период след 2007 г., без преференциално третиране на България, а равноправно с други страни в ЕС, разполагащи с такива самолети. Засега няма решение на ЕК по проблема. Комисарят Баро увери, че ако има такова решение, България ще бъде уведомена по най-бързия начин, заяви министърът на транспорта. В отговор на въпрос, той изтъкна, че новото летище София може да бъде открито на 15декември. Времето дотогава  е много кратко, но като поставям една въпросителна за всеки случай, мисля, че е възможно този срок да бъде спазен, посочи министър Мутафчиев.

За допълнителна информация:
Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 9409485
e-mail: yzarev@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени