ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Основен приоритет на държавите от ЕС ще бъде пътната безопасност 06.11.2006
Голям размер

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев участва в неформална среща на министрите на транспорта на ЕС и асоциираните страни-членки. Форумът се проведе на 3 и 4 ноември 2006 г. във Верона, Италия. Темата на Четвъртата Веронска конференция на министрите на транспорта беше „Иновативни методи в пътната безопасност”.

По време на срещата бяха дискутирани въпроси, свързани с пътната безопасност в ЕС. Участниците обсъдиха начините и методите за намаляването на пътните произшествия на територията на ЕС. Според статистическите данни пътните катастрофи в държавите-членки на Съюза през последните три години (2003-2005 г.) са причинили смъртта на приблизително 132 000 души, а ранените са повече от 5 200 000, със средни загуби за държавите от ЕС от около 2% от БВП. Всички участници във форума се обединиха около идеята основен приоритет на всяка от страните да бъде намаляването наполовина на смъртните случаи, произтичащи от пътнотранспортни произшествия, както и подобряването на съответните политики и инвестиции за постигането на тази цел. За да бъде осъществено това, се изисква поставянето на по-висок приоритет за мерките по безопасност на движението и в частност – на по-силни национални, регионални и местни действия, чрез постоянно повишаване на ефективността на мерките по безопасност на движението.

Участниците в Четвъртата Веронска конференция на министрите се обединиха около нуждата от създаването на нормативни, административни и икономически условия, които да са максимално благоприятни за широкомащабни и постоянно обновяващи се политики по пътна безопасност и около разработването на иновативни дейности за най-критичните положения в пътната безопасност.

По време на конференцията министър Мутафчиев запозна участниците с националната политика за осигуряване на безопасността на движението по пътищата, с предприеманите мерки, както и за съвместната работата с неправителствените организации, работещи по тези въпроси.

Пълния текст на изказването на министър Мутафчиев можете да откриете тук.

Четирите основни теми, които бяха обсъдени на конференцията във Верона можете да откриете в приложението.

За допълнителна информация:
Костадин Вардев, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 96 20
e-mail:
kvardev@mt.government.bg

Приложения
 Основни теми, обсъдени на конференцията във Верона. (67 KB)
 Изказване на министъра на транспорта Петър Мутафчиев на неформалната среща на министрите на транспорта на ЕС и асоциираните страни членки (437.5 KB)
 Коментари (0)


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени