ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Процедура за промени в тарифната политика и тарифите 23.11.2005
Голям размер

Във връзка с възникнали журналистически въпроси по отношение на новата тарифна политика на БДЖ ЕАД, правим следното уточнение:

1. “Български държавни железници” ЕАД /БДЖ ЕАД/ е търговско дружество, регистрирано в съответствие с разпоредбите на Търговския закон /ТЗ/, действащ в Република България, което осъществява търговска дейност, свързана с извършване на железопътни превози на пътници и товари. На основание чл. 48 от Закона за железопътния транспорт /ЗЖТ/ превозвачът е търговец и определя самостоятелно своя бизнес план, своите инвестиционни и финансови програми, както и начините на изпълнението им съобразно условията на пазара.
2. В областта на железопътните превози на товари БДЖ ЕАД, в качеството си на търговско дружество, води самостоятелна тарифна политика, която се определя от Съвета на директорите, в качеството му на контролен орган на управление на БДЖ ЕАД. Тарифната политика не се регулира и одобрява от държавата.
3. Съвета на директорите на базата на технико-икономически разчети приема решения за изменения на тарифната политика и тарифите, като за пътническите превози те трябва да бъдат обявени публично.
4. Решенията на Съвета на директорите заедно с технико-икономическите разчети се представят в Министерството на транспорта с оглед на това да се оцени дали произтича необходимост от промяна в договора между държавата и БДЖ ЕАД.
5. Министърът на транспорта може да спре измененията в тарифната политика и тарифите, ако технико-икономическите разчети не доказват: необходимостта от изменение; нарушават условията на договора между държавата и БДЖ ЕАД за задължения за обществени услуги; позволяват нелоялна конкуренция в транспортния пазар и не осигуряват стратегията за развитие на железопътния сектор.
6. По предложение на изпълнителния директор на БДЖ ЕАД на база решенията на Борда на директорите министърът на транспорта може да съгласува изменение в договора между държавата и БДЖ ЕАД за задълженията за обществени услуги, ако изменението налага това и съществуват условия за финансово осигуряване.
7. Измененията в тарифната политика и тарифите за пътнически превози задължително трябва в петнайсетдневен срок преди влизането в сила да бъдат публично оповестени.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени