ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Новите структури в железниците ще влязат в сила от 1 януари 2007 г. 24.11.2006
Голям размер

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев ще подпише днес заповед за утвърждаването на графика за провеждане на преструктурирането на БДЖ ЕАД и НК „Железопътна инфраструктура”. Съгласно този график новите структури ще влязат в сила от 1 януари 2007 г. Това стана ясно днес по време на работната среща, която се проведе в Русе. До средата на следващата година, въз основа на резултатите от реформата, ще бъде изготвен проект на нов закон за железопътния транспорт и ще бъдат направени промени в някои други действащи закони, за да се финализира реформата в железниците.

До сряда, 29 ноември 2006 г., в Изпълнителна агенция „Железопътна администрация” трябва да бъдат депозирани в писмена форма предложенията на участниците в дискусията, за да бъдат взети предвид в окончателния вариант на новите структури.

По време на срещата изпълнителният директор на БДЖ Олег Петков и генералният директор на НК „ЖИ” Антон Гинев представиха конкретните проекти за преструктурирането на националната железопътна система. В инфраструктурата ще се обособят 4 централни поделения - за движение, железен път, енергетика и телекомуникации. В БДЖ ще се отделят пътническите от товарните превози, като в областта на гаровото, локомотивното и железопътното стопанство се откриват възможности за по-добър мениджмънт и професионална консолидация на персонала.

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев заяви, че остарялата сентенция „Клиентът е длъжен - железницата има право”, трябва да се преформулира, за да се защитят потребителските права. Според него преструктурирането на двете компании ще открие нови възможности за рационално управление на националната железопътна система.

По време на посещението си в Русе министърът присъства на отбелязването на 140-годишнината от пускането в експлоатация на първата железопътна линия в България (линията Русе – Варна) и 40-годишнината от създаването на Музея на транспорта. По време на церемонията в музея той награди 14 ветерани и заслужили деятели на музейното дело.

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 95 34
e-mail: vdeianova@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени