ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Проектът Дунав мост 2 стартира от днес 30.01.2007
Голям размер

Проектът „Изграждане на нов граничен комбиниран (пътен и железопътен) мост над река Дунав при Видин - Калафат" стартира от днес, след като бяха подписани договорите за независим надзор на строителството и контрол на проектирането и за проектирането и строителството. На церемонията присъстваха министърът на транспорта Петър Мутафчиев, народни представители, ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Майкъл Хъмфрис, посланикът на Френската република Ив Сен-Жур, посланикът на Кралство Испания Фернандо Ариас Гонсалес и др.

Независимият надзор на строителството и контролът на проектирането за нов граничен комбиниран (пътен и железопътен) мост над р. Дунав при Видин Калафат (България-Румъния) ще бъде осъществяван от консорциума между френската фирма INGEROP и британската High-Point Rendel. Договорът беше подписан от заместник-министъра на транспорта Весела Господинова и председателя на борда на Ingerop Кристиан Делаж.

Испанската компания FCC CONSTRUCCION S.A. беше одобрена за изпълнител на проектирането и строителството на втория мост на река Дунав при Видин - Калафат. От българска страна контрактът беше подписан от заместник-министъра на транспорта Весела Господинова, а от испанска - от регионалния мениджър на FCC Игнасио Руиз-Лареа Аранда.

ДОГОВОР № 1

Независим надзор на строителството и контрол на проектирането за нов граничен комбиниран (пътен и железопътен) мост над р. Дунав при Видин Калафат (България-Румъния)

С подписването на договора с консорциума между френската фирма INGEROP и британската High-Point Rendel се назначава Инженер по условията на FIDIC и строителен надзор по българското законодателство за изпълнение на независим надзор на строителството и контрол на проектирането.

Контролът по част „Конструктивна" на проекта, както и надзорът по видовете работи ще се изпълнява от консорциум в състав от френската фирма INGEROP и британската High-Point Rendel. И двете фирми са със световна известност в инженерните среди, като французите са с изключителен опит в проектирането на големи мостове, докато британците са известни с опита си в ръководенето на големи мостови обекти, както и осигуряването на високо качество за изпълнените работи. Друго тяхно предимство е, че разчитат само на свои експерти, които работят повече от 15 години във фирмите и винаги са в наличност за съответния обект. От консорциума се очаква:

  • да провери статичните и динамични изчисления за мостовата конструкция с независим софтуер;
  • да подготви доклад за съответствие след завършването на проекта на моста;
  • да внесе проекта за разглеждане в Националния експертен съвет с оглед получаване на разрешение за строеж;
  • да проверява и узаконява работните чертежи за моста;
  • да следи и контролира качеството на влаганите материали;
  • да следи и контролира качеството на изпълняваните видове работи;
  • да следи спазването на клаузите по договора Проектиране-строителство;
  • да следи и събира необходимата документация както по изискванията на FIDIC, така и по българското законодателство.

Pолята на Инженера е да осъществява независим контрол на проекта, изготвян от Изпълнителя на проектирането и строителството на основния мост и надзор на строителните работи на обекта, включващ подробен независим анализ и контрол, а също и изпитания на съоръженията на място с оглед да се гарантира съответствието на проекта с Изискванията на Възложителя и с приетите правила за проектиране, както и да се гарантира изграждането на съоръжението в съответствие със строителните спецификации.

Общата продължителност на договора е 51 месеца, от които 1 месец за мобилизация, 38 месеца за изпълнение на строителството и проектилането и 12-месечен период за отстраняването на възникналите дефекти.

Общата стойност на договора за супервизия е 6 343 850 евро.

ДОГОВОР № 2

Проектиране и строителство на нов граничен комбиниран (пътен и железопътен) мост над р. Дунав при Видин Калафат (България-Румъния)

Испанската компания FCC CONSTRUCCION S.A. е избрана за изпълнител на втория мост на р.Дунав при Видин - Калафат.

При търг от типа Проектиране-строителство задължително се спазват основните параметри: максимален отвор, брой пътни ленти, брой коловози, височина на конструкцията до ниво „високи води" и др. Останалите характеристики, като материал, технология на изпълнение, статическа схема и др., се определят от участниците в търга. Беше избрана тръжна стратегия, предвиждаща търг от типа Проектиране-строителство поради следните предимства:

  • при такъв търг Изпълнителят предлага конструкция и технология, която е съобразена с наличното му технологично оборудване, а това води до редуциране на офертната цена;
  • за уникални съоръжения често се предлагат решения, които са „know-how" за съответния Изпълнител, а това води до предлагането на ефективни конструкции и постигането на конкурентна цена;
  • често пъти Изпълнителят е част от голяма холдингова структура, която освен със строителство се занимава и с производство на строителни материали. Такива материали се влагат в обекта на тяхната себестойност или с много малка печалба и това води до изключително конкурентна цена.

Тръжната процедура беше проведена на два етапа с предварителен подбор на къса листа от шест участника измежду 15 кандидата и получени конкурентни оферти от четирима участника от късата листа. Изборът на испанската компания Fomento de Construcciones y Contratas (FСС), която спечели търга за проектирането и строителството на втория мост между България и Румъния при Видин - Калафат с най-добра техническа и финансова оферта.

Мостовото съоръжение е с дължина 1971 метра е вантова стоманобетонна конструкция, осигуряваща по две пътни ленти за движение във всяка посока и единична електрифицирана железопътна линия в средата на напречното сечение. Освен това е предвиден и пешеходен тротоар и велосипедна алея, с ширина 2 метра.

Строителството включва построяването на пътен и железопътен мост с две пътни ленти във всяка посока и единична електрифицирана жп линия. Взети са предвид минимална височина над най-високото водно равнище и максималния навигационен габарит за осигуряването на нормално корабоплаване по река Дунав. Строителството включва и изграждането на двете подходни естакади за свързване на моста с прилежащата инфраструктура на българския бряг.

Продължителността на договора е 38 месеца.

Общата стойност на договора за проектирането и строителството е 99 955 948, 03 евро.

Всички отчуждителни процедури, свързани със строителната площадка за изграждането на моста, са приключени още през 2004 година и Министерството на транспорта е получило съответния Акт за държавна собственост.

Средствата за проектирането и строителството на моста и прилежащата инфраструктура са осигурени в резултат на Регионалната конференция за финансиране на Пакта за стабилност. Средствата са осигурени от програма ИСПА 2005 (70 млн. евро), заем от Европейската инвестиционна банка (70 млн. евро), заем и безвъзмездна помощ на обща стойност 20 млн. евро от Германската кредитна институция за развитие KfW, българско съфинансиране до 60 млн. евро и 5 млн.евро безвъзмездна помощ от Френската агенция за развитие (АFD).

През етапа на изграждането на моста международният консултант по инженеринг и управление (МКИУ), който е консорциум с лидер Scott Wilson, ще продължи да оказва съдействие и това всъщност е четвъртият етап от изпълнението на договора на консорциума. Очакваният принос от консултанта на предстоящия етап е в следните насоки:

  • да подпомага Звеното за изпълнение и управление на проекта (ЗИУП) в дейностите му по управлението на проекта;
  • да участва с експерти в изборните комисии по търговете;
  • да следи спазването на договорните условия по FIDIC за сключените вече договори;
  • да участва в решаването на възникнали технически проблеми - основно за работите по прилежащата инфраструктура;
  • да координира дейностите на Изпълнители и Надзорници с оглед постигането на синхрон и успешното завършване на работите по моста и прилежащата към него инфраструктура.

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 95 34
e-mail: vdeianova@mt.government.bg

 

Приложение
 Приветствие на министъра на транспорта Петър Мутафчиев по време на подписването на договорите за изпълнител на проектирането и строителството и за супервизията на Дунав мост 2 (30 KB)

© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени