ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Мутафчиев потвърди българската позиция по въпросите, включени в дневния ред на заседание на Съвета на министрите 22.03.2007
Голям размер

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев потвърди българската позиция по въпросите, включени в дневния ред на днешното заседание на Съвета на министрите в Брюксел, по време на брифинг, даден след заседанието на министрите.

България подкрепя становището на ЕК по разработването спътниковата система за позициониране  „Галилео" и ще продължи да полага усилия и да работи активно в органите на Глобалната навигационна сателитна система, за да заработи по начин, гарантиращ изпълнението на целите, които тя си е поставила.

По въпроса за намаляването на емисиите от вредни газове, министър Мутафчиев заяви: „Считаме, че намаляването на енергопотреблението и емисиите ще представляват все по-важна част от световната транспортна политика. Необходими са колективни и координирани усилия за намаляване на въздействието на транспорта върху промяната на климата. Използването на все по-чисти горива в транспорта е едно от главните условия за развитието на устойчив транспорт в бъдеще. Българската страна изразява съгласие за въвеждането на справедливи схеми за таксуване и оптимизирането на транспорта. Това са важни елементи за подобряване на качеството на живот и състоянието на околната среда."

Република България изразява своята подкрепа по постигнатите договорености в споразумението между ЕК и САЩ за въздушен транспорт. То ще създаде за българската страна, като страна-членка, както и за останалите страни, възможност за достъп до американския авиационен пазар и бъдещо откриване на редовни въздушни линии до САЩ без да бъде необходимо сключването на допълнителна двустранна спогодба за въздушни съобщения. Условието е да бъдат покрити съответните критерии за сигурност и безопасност. - заяви още той.

Министърът проведе и двустранни срещи с колегите си, включително постави въпроса за таксите, събирани от румънска страна на ферибота Оряхово-Бекет пред румънския държавен секретар Константин Даскалу и получи уверение, че проблемът ще бъде решен до няколко дни.

За допълнителна информация:
Костадин Вардев, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 96 20
e-mail:
kvardev@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени