ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

България ще въведе сериозни мерки по безопасност на движението 07.11.2005
Голям размер

„Безопасност на движението на пътя – форма на култура на поведение” е мотото, под което протече третото заседание на Конференцията на министрите на транспорта на страните-членки на Европейския съюз и асоциираните страни по безопасност на движението на пътищата, провела се 4 и 5 ноември 2005 г. във Верона, Италия. В нея взе участие министърът на транспорта на Република България Петър Мутафчиев.

Целта на срещата е европейските страни не само да обменят опит при борбата си с един от най-големите проблеми на Европа – безопасността на движението, но и да очертаят и бъдещите си общи действия. Показателно за значимостта на този проблем в световен аспект е и присъствието на форума на министъра на транспорта на Руската федерация и държавният секретар по транспорта на САЩ.

По време на Конференцията министър Мутафчиев заяви, че проблемите на безопасността на движението се поставят с особена острота в нашата страна, тъй като те са свързани с опазването на живота на гражданите и особено – на младото поколение. По този повод предстои Министерският съвет на Република България да одобри Национална стратегия за опазване на живота и здравето на децата в пътното движение – 2006-2010 г., както и да очертае конкретни мерки за нейното реализиране. България е една от малкото страни, в които три министерства –Министерството на транспорта, Министерството на вътрешните работи и Министерството на образованието и науката работят напълно координирано по въпросите за безопасността на транспорта, допълни Мутафчиев.

Резултатите, които успяхме да постигнем през последните 15 години в нашата страна, показват, че броят на загиналите при пътнотранспортни произшествия е значително намален – с около 40%. Тези показатели са постигнати въпреки значителното увеличение на броя на превозните средства и на водачите. Броят на регистрираните у нас превозни средства през 2004 г. е 3 165 277, а броят на водачите за същия период е 4 046 404.

Показателят на загиналите при пътни произшествия на един милион жители за 2004 г. е в рамките на средното ниво на европейските норми. За 2004 г. за нашата страна

този показател е 121,5 загинали на един милион жители. Най-добрите показатели за
последните години (към 2003 г.) на Великобритания, Швеция и Холандия е от порядъка на 60-70, а най-слабите са на Гърция и Португалия – 160-180. Това не трябва да ни успокоява, тъй като има още много, което трябва да се направи по координацията с обществените организации, училищата, по обучението на младите шофьори и контрола на пътя. България е поела ангажимент да въведе сериозни мерки по безопасност на движението, които да доведат до двойно намаляване на пътните произшествия, заяви още Петър Мутафчиев.

В заключение министър Мутафчиев изрази надежда, че тази Конференция на министрите на транспорта ще окаже положително влияние върху практическата работата за осигуряването на бърз, ефективен и най-вече безопасен транспорт по пътищата на обединена Европа.

За допълнителна информация:
Костадин Вардев, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 96 20
e-mail: kvardev@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени