ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Конференцията на министрите на транспорта на страните-членки на ЕС и асоциираните страни ще се проведе във Верона 03.11.2005
Голям размер

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев ще вземе участие в Конференцията на министрите на транспорта на страните-членки на Европейския съюз и асоциираните страни по безопасност на движението на пътищата. Тя ще се проведе на 4 и 5 ноември 2005 г. във Верона, Италия. Министър Мутафчиев ще бъде придружаван от заместник-министъра на транспорта Красимира Мартинова.

Срещата се провежда за трета поредна година. Акцентите по време на форума ще бъдат: подобряването на нивото на сигурност по европейските пътища, както и финансовите механизми за проектите, свързани с безопасността по пътищата. Ще бъдат обсъдени и постигнатите резултати и предприетите действия. Съвместно с британското председателство на Европейска комисия е определена следната основна тема на срещата „Безопасността по пътищата – обучение за цял живот”. Дискусиите ще бъдат обединени в четири сесии:

  • Следващото поколение;
  • Съвременните водачи на МПС;
  • Защита на уязвимите участници в движението;
  • Определяне на общи цели.

На срещата във Верона ще бъде представен и пилотният проект „Мерки, приети от Европейската общност, за подобряването на безопасността на децата на пътя” и ще бъдат обсъдени предприетите действията във всяка една от страните-участнички в тази насока.

Форумът ще бъде ръководен от министъра на инфраструктурата и транспорта на Република Италия Пиетро Лунарди, държавния министър на транспорта на Обединеното кралство Стивън Лейдиман и вицепрезидента на Европейската комисия и комисар по транспорта Жак Баро.

***

Конференцията на министрите на транспорта на страните-членки на Европейския съюз и асоциираните страни по безопасност на движението на пътищата се провежда за първи път през 2003 г.. На нея е подписана декларация на министрите на транспорта за съвместни мерки за подобряването на безопасността на движението по европейските пътища и бяха очертани по-важните направления за сътрудничество в тази област. Втората срещата се провежда през 2004 г. и е взето решение Конференцията да се превърне в постоянен форум за неформални дискусии за безопасността на движението по пътищата и за по-важните направления за сътрудничество в тази област.

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 95 34
e-mail: vdeianova@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени