ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Мутафчиев ще посети Варна 15.06.2007
Голям размер

  Министърът на транспорта Петър Мутафчиев ще посети Варна. На 18 юни, понеделник, той ще присъства на вдигането на флага и официалното кръщаване на кораб "Стара планина". Събитието ще се състои от 11 часа в района на Пристанище Варна, на 7-мо корабно място.

Корабът "Стара планина" е с дедуейт 42,600 тона и е предназначен за насипни товари. Максималната му дължина е 176,88 метра а широчината 30 метра. При максимален товар газенето му е 16,2 метра. Капитан за първия рейс ще бъде к. д. п. Христо Кирчев, който е един от най-дългогодишните и най-опитните капитани в Параходство БМФ.

Кръстница на кораба е Красимира Стоянова, председател на борда на директорите на БМФ. На събитието са поканени да присъстват кметът на Варна Кирил Йорданов, областният управител Петър Кандиларов, варненски народни представители.

По-късно през деня, министър Мутафчиев ще присъства на официалното откриване на Терминал 5 на летище Варна. Събитието ще се състои от 13 часа. На него са поканени кметът на Варна Кирил Йорданов, областният управител Петър Кандиларов, главният изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" Андреас Хелфер, старши вицепрезидентът на Фрапорт АГ Андреа Пал, представители на туроператори и авиокомпании.

Терминал 5 на летище Варна е с площ 6 000 кв.м. Той разполага с необходимата инфраструктура, техника и съоръжения за обслужване на пристигащи и заминаващи пътници: 10 гишета за регистрация, два карусела (багажни ленти), по 6 ГКПП гишета в залите за пристигане и заминаване, както и кафенета, магазини и офиси за служителите на Гранична полиция, Митницата, туроператорите и авиокомпаниите, и за служителите на Летище Варна. Изграждането на терминала е част от програмата на концесионера „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" за инвестиции, свързани с незабавни подобрения в обслужването на летището още през настоящия летен сезон.

 За допълнителна информация:
Гергана Гроздева, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 96 25
e-mail: ggrozdeva@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени