ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Представени бяха три проекта за изграждане на транспортен възел в Бургас 29.06.2007
Голям размер

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев взе участие в общественото обсъждане на проекта за създаването на транспортен възел - жп гара, морска гара, автогара в град Бургас. На обсъждането бяха представени три проекта, които трябваше да отговарят на следните условия:

Източната част на пристанище Бургас да се освободи от товаро-разтоварна дейност и на това място да се изгради пътнически терминал.

В тази част от територията на пристанището да се предложи концептуално градоустройствено решение, правещо връзка с гаровия площад и морската градина и отварящо града към акваторията на пристанището и към морето.

Разработките да потърсят решение, което да адаптира част от съществуващите сгради към новата функция и заедно с изграждането на нови обеми и пространства, да създадат среда, носеща характер на модерен пътнически терминал.

Предложените идеи да онагледят възможностите за обемно-пластично, функционално и комуникационно решение на тази територия и допълнени с изискванията на бъдещ инвеститор, да послужат за задание за по-­нататъшни проектни разработки.

Предвижда се изграждането на модерен административно-бизнес център, който да създаде високоорганизирана среда за развитие на морския бизнес и търговията в града и региона. В него да бъдат настанени служителите на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура", на администрациите, имащи контролни функции, на операторите на Пристанище Бургас, на спедитори, агенти и на други фирми имащи отношение към морската индустрия.

В комплекса от многофункционални сгради трябва да бъдат намерени места за срещи, разговори, експозиционна площ. Предвиден е и сектор хранене, включващ ресторант с обслужващ сектор и места за кафе, банково, пощенско и телекомуникационно обслужване. Разгледан е вариант за изграждане на атракционно-пътническа, търговска и рекреационна зона, свързана с градската среда, богато озеленена и свободно достъпна за посетители. Търси се решение на проблема с паркирането и за технически съоръжения.

Представените проекти можете да видите тук:

Проект 1, Проект 2, Проект 3.

Вашите предложения и виждания за проектите можете да изпратите на следните имейли yzarev@mt.government.bg и pavel.marinov@abv.bg.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени